Καιρός: Πώς σχετίζονται οι θερμές γιορτές στην Ελλάδα με τη «θύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Καιρός: Πώς σχετίζονται οι θερμές γιορτές στην Ελλάδα με τη «θύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ

Η θερμή εισβολή που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα θα παραταθεί και η καλοκαιρία -με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 3 με 4 βαθμούς υψηλότερες των φυσιολογικών για την εποχή- θα διατηρηθεί μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ η μέρα των Θεοφανείων προβλέπεται ότι θα είναι ηλιόλουστη.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: 22χρονη πέθανε μέσα στο αυτοκίνητό της από την παγωνιά – Το τελευταίο βίντεο που έστειλε

«Φαίνεται ότι με μικρά διαλείμματα ήπιας κακοκαιρίας την επόμενη εβδομάδα -τις 3 με 4 πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας- και χωρίς σημαντικά φαινόμενα, που να σχετίζονται με μεγάλη πτώση θερμοκρασίας ή χιονόπτωσης, θα συνεχιστεί η καλοκαιρία αυτή μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη μετά βεβαιότητας πάνω από δυο εβδομάδες. Τα Θεοφάνια θα έχουμε πάρα πολύ καλό καιρό, με ηλιοφάνεια -εκτός από τις πρωινές ομίχλες- και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Εξήγησε, δε, ότι αυτό το καιρικό φαινόμενο ότι «παρατηρείται σε όλη τη νότια Ευρώπη και Μεσόγειο και όχι μόνο στη χώρα μας και χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη διάρκεια, που ξεπερνάει τις 30 μέρες και αυτό το κατατάσσει σε μία κατηγορία κλιματικής αστάθειας και όχι απλώς μιας απλής καιρικής αστάθειας, μίας θερμής εισβολής ολίγων ημερών».

Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του φαινομένου, ο κ. Φείδας διευκρίνισε ότι «φαίνεται να οφείλεται -με μετεωρολογικούς όρους- στη μετατόπιση του πολικού αεροχείμαρρου προς τον βορρά» και πρόσθεσε: «Ο πολικός αεροχείμαρρος καθορίζει την πορεία των καιρικών συστημάτων πάνω από τη χώρα μας και η μετατόπισή του προς τον βορρά συνεπάγεται και απουσία των συστημάτων κακοκαιρίας πάνω από την περιοχής μας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της καλοκαιρίας και μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο καθηγητής απάντησε πως «δεν θεωρούμε ότι θα περάσουμε τους επόμενους χειμερινούς μήνες χωρίς να έχουμε την αίσθηση του χειμώνα και όταν η κλιματική αστάθεια έλθει σε ύφεση αναμένουμε και ψυχρές εισβολές και χιόνια στην περιοχή, διαφορετικά θα αποτελέσει κάποιο μοναδικό φαινόμενο, αν συνεχιστεί όλο τον χειμώνα».

Η σχέση της θερμής εισβολής με τις πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ

Το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών στη νότια Ευρώπη φαίνεται να σχετίζεται με τις πολικές θερμοκρασίες που καταγράφονται την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ.

«Αν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: