Καρδιακή ανεπάρκεια: Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση

 

Καθημερινά, μεγάλη μερίδα ανθρώπων διαγιγνώσκεται με καρδιακή ανεπάρκεια. Για τη νόσο αυτή, τα κύρια συμπτώματά της και τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου μιλά στο Onmed.gr η κυρία Παναγιώτα Κουρκοβέλη, καρδιολόγος στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία».

Ακολουθεί το άρθρο της καρδιολόγου Π. Κουρκοβέλη:

Η καρδιά είναι ένας ισχυρός μυς, ο οποίος λειτουργεί σαν αντλία και ωθεί αίμα και οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ο όρος «καρδιακή ανεπάρκεια» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία εμφανίζονται όταν ο καρδιακός μυς αποδυναμώνεται και αδυνατεί να προωθήσει το αίμα.

Υπάρχει πληθώρα αιτιών που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, τα σημαντικότερα των οποίων είναι:

– Έμφραγμα μυοκαρδίου

– Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

– Φλεγμονή του μυ της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα)

– Βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς

– Υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος

– Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

– Αλκοόλ

– Εκ γενετής κατασκευαστικό πρόβλημα της καρδιάς (συγγενή καρδιοπάθεια).

Ο όρος «καρδιακή ανεπάρκεια» μπορεί να ακούγεται τρομακτικός και ίσως πιο βοηθητική θα ήταν η σκέψη ότι η καρδιά μας αδυνατεί να λειτουργήσει επαρκώς και χρειάζεται φαρμακευτική υποστήριξη για να το επιτύχει.

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας δύναται να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, αλλά και αναλόγως του σταδίου της νόσου. Στα αρχικά στάδια, συνήθως, δεν παρατηρείται κάποιο σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται, καθώς η νόσος προοδεύει.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

– Δύσπνοια στην ηρεμία ή στην κόπωση

– Πρήξιμο (οίδημα) στα άκρα αμφοτερόπλευρα (πιο συχνά στου αστραγάλους) και στην κοιλιά.

– Κούραση/κόπωση

– Ξηρός βήχας.

Τα συμπτώματα αυτά προέρχονται από την μείωση της αντλητικής ικανότητας της καρδιάς, με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στου πνεύμονες και στα άλλα μέρη του σώματος, όπου δημιουργείται κάτι σαν «κυκλοφοριακή συμφόρηση». Ο ιατρικός όρος, μάλιστα, είναι κυκλοφορική συμφόρηση ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Το αίμα, ως γνωστόν, μεταφέρει οξυγόνο, νερό, αλάτι και άλλα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, ενώ απομακρύνει τα βλαβερά. Όταν υπάρχει συμφόρηση, το αίμα δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του, με αποτέλεσμα κάποια σημεία και όργανα του σώματος να μην λειτουργούν σωστά. Αυτή η συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει το πρήξιμο στους αστραγάλους ή/και στην κοιλιά. Αν η συμφόρηση εντοπίζεται στους πνεύμονες, μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια και βήχα, ενώ η κακή λειτουργία των σκελετικών μυών οδηγεί σε ανεξήγητη αδυναμία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: