Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένα είδος γυναικολογικού καρκίνου, που έχει γίνει σχετικά σπάνιο σε χώρες, όπου οι γυναίκες κατά τεκμήριο παρακολουθούνται τακτικά από γυναικολόγο.
Στα πλαίσια του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου εκ του τραχήλου της μήτρας λαμβάνεται επίχρισμα (δείγμα), το οποίο εξετάζεται από κυτταρολόγο μετά από τη χρώση του κατά Παπανικολάου (το γνωστό μας test Παπανικολάου). Εκ της εξέτασης αυτής ελέγχεται το ενδεχόμενο ύπαρξη στους ιστούς προκαρκινικών αλλοιώσεων, σημείων δηλαδή κυτταρικής βλάβης, που ενίοτε εξελίσσεται σε πραγματικό καρκίνο.
Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων βλαβών, λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την υποβολή της γυναίκας σε περαιτέρω έλεγχο δια κολποσκόπησης και ενδεχομένως σε HPV-DNA test.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, ενδέχεται να συστηθούν θεραπευτικά μέσα, όπως η κρυοπηξία, το laser, ή η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας.

Καίτοι η συχνότητα του τραχήλου της μήτρας έχει δραματικά μειωθεί εν σχέσει με το παρελθόν, αυτός ακόμα και σε χώρες, όπου η προληπτική ιατρική έχει αναπτυχθεί οργανωμένα, δεν έχει εξαφανιστεί τελείως. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά κυρίως γυναίκες, που παραμελούν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Αντίθετα, σε χώρες, στις οποίες δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στην πρόληψη, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει συχνός.

Όλα τα μέτρα, που αναφέραμε ανωτέρω, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν «παθητικά» μέτρα πρόληψης. Με αυτά προσπαθούμε να εντοπίσουμε προκαρκινικές αλλοιώσεις, οπότε, η όποια θεραπευτική παρέμβαση τελικά χρειαστεί είναι συνήθως περιορισμένης έκτασης και υψηλής αποτελεσματικότητας. Σήμερα όμως διαθέτουμε και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο «ενεργητικής» πρόληψης: το εμβόλιο κατά του HPV.

Χάρη στο εμβόλιο αυτό ο οργανισμός της γυναίκας «προετοιμάζεται» να αντιμετωπίσει «ενεργητικά» ενδεχόμενη λοίμωξη από τα υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού αυτού. Έτσι μειώνεται ακόμα και αυτή η πιθανότητα εκδήλωσης προκαρκινικών αλλοιώσεων επί του τραχήλου.
Δια επιστημονικών στοιχείων, που συνελέχθησαν μετά από πολλά χρόνια ευρείας διάθεσης του εμβολίου αυτού επιβεβαιώθηκε έτι περαιτέρω η γνωστή αποτελεσματικότητά του. Αντίθετα, οι όποιες ανησυχίες περί ενδεχομένης μείωσης της γονιμότητας ένεκα του εμβολιασμού διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.
Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε, πως ο έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός της γυναίκας σε εφηβική ηλικία, δεν την απαλλάσσει από την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: