«Καταιγίδα» ανατιμήσεων: Οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου- Τα μέτρα- «ασπίδα» | ΣΚΑΪ

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων: Οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου- Τα μέτρα- «ασπίδα»

Η κρίση της ακριβής ενέργειας θα είναι οξεία και ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τό Πάσχα, με την κυβέρνηση όμως να είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα πέρα των 500 εκατομμυρίων που ήδη ανακοίνωσε. Αυτά προέβλεψε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΣΚΑΪ, 

«Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε εαν χρειαστεί και επεκταθεί το πρόβλημα, αρκετούς μήνες μέσα στο 2022. Άρα να καλύψουμε και σημαντικό κομμάτι του κόστους που υφίστανται ή θα υποστούν, οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας. 

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση εξετάζεται η πιθανότητα να αναβληθούν οι πληρωμές κάποιων οφειλών ενέργειας που θα δημιουργηθούν ή να καταβληθούν με δόσεις για νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

«Το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής, ή της τμηματικής καταβολής των οφειλών σε μεταγενέστερο χρόνο είναι κάτι το οποίο μελετάται. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψην ότι θα πρέπει να εξασφαλεται και η βιωσιμότητα και η ρευστότητα των εταιριών παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύσουν, όπως το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, και των ασφαλιστικών εισφορών, και οι μειώσεις φόρων και προκαταβολών φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που είπαμε στη Θεσσαλονίκη για το 2022. Όλες. Αλλά για το ενεργειακό κόστος που αναφέρατε πριν από λίγο, αντιλαμβάνεστε ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Άρα αυτά τα 500 εκατ. τα στερούμαστε αλλό το να υλοποιήσουμε κάποιες άλλες πρόσθετες πολιτικές. Πέραν τις Θεσσαλονίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελάφρυνσης που παγώνει είναι η μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ που σχεδόν είχε προεξοφληθεί απο κυβερνητικές πηγές.

Ο Υπουργος αναφερόμενος στο έλλειμα του 7,4% και στο χρέος που ξεπερνά το 200% εξήγησε για ποιο λόγο δεν αποφασίζει επιπλέον μειώσεις σε φόρους κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ ή οι φόροι στα καύσιμα.

«Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να έρθω σήμερα και να σας πω “μειώνουμε κι άλλους φόρους, δίνουμε κι άλλα επιδόματα, αλλά δεν θα ήμουν υπεύθυνος απέναντι στους συμπατριώτες μου», είπε ο ίδιος. 

Παρά την κρίση πάντως, το Υπουργείο διατηρεί την ανάπτυξη του 2021 στο 6,1% και μάλιστα ο Υπουργός προέβλεψε ότι θα ξεπεραστεί και αυτό το ποσοστό.

«Με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον είμαστε και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: