Καταιγίδα ανατιμήσεων στα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Καταιγίδα ανατιμήσεων στα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας

Ακόμα βαρύτερος αναμένεται να είναι ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά για να γεμίσουν το καθημερινό καλάθι καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα, αναμένεται να συνεχιστούν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews, νέες ανατιμήσεις έρχονται το επόμενο διάστημα σε ορισμένα προϊόντα επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το οικογενειακό προϋπολογισμό. Πρόκειται για αυξήσεις που αγγίζουν έως και 10%, σε μία περίοδο κατά την οποία χιλιάδες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ενώ προσπαθούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους είτε με τα επιδόματα ανεργίας είτε με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ.

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανατιμηθούν:

    Το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε ποσοστό από 4 έως 10%
    Τα σοκολατοειδή κατά 6%
    Τα απορρυπαντικά κατά 5%
    Οι καραμέλες επίσης 5%
    Τα ντοματίνια 4%
    Τα εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά κυρίως του ανθρακούχα 3%
Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σουπερμάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν τα καταστήματα τροφίμων στις αποθήκες τους.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι ανατιμήσεις πραγματοποιούνται από μεμονωμένες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων και εισαγωγικές εταιρείες και όχι από το σύνολο των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, εκτός από τα επώνυμα προϊόντα ελαιολάδου και σπορέλαιου, ανατιμήσεις θα γίνουν και σε κάποια αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας,  δηλαδή σε σπορέλαια και ελαιόλαδα με την επωνυμία της εκάστοτε μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Οι αιτίες των ανατιμήσεων 

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στην εφημερίδα,  οι ανατιμήσεις στα προϊόντα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται σε ορισμένα από αυτά, στις καταστροφές που έχουν υποστεί κάποιες καλλιέργειες αλλά και στη διατήρηση των λειτουργικών εξόδων σε υψηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι ανατιμήσεις το ελαιόλαδο που είναι από τα βασικά προϊόντα που μπαίνουν καθημερινά στο καλάθι των νοικοκυριών. ειδικότερα η παραγωγή του ελαιολάδου τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνει σημαντικές διακυμάνσεις καθώς το 2018 σημείωσε σημαντική πτώση στους 185.000 τόνους για να αυξηθεί πέρυσι στους 230.000 παραμένοντας ωστόσο αρκετά χαμηλότερα από τους 300.000 που είναι περίπου η μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας.

Ορισμένοι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: