Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια- Δραματικές απώλειες- “Κατακόκκινο” το ΧΑ

Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια- Δραματικές απώλειες- "Κατακόκκινο" το ΧΑ

 Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει πάλι τις αγορές, που ζούν μέρες αγωνίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα, καθιστώντας αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, που θα πλήξουν περαιτέρω την οικονομία και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στα προβλήματα της πανδημίας προστίθενται το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, η πληθωριστική απειλή, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα στήριξης και η προοπτική ανόδου των επιτοκίων.

Η εξαιρετικά αρνητική συγκυρία που διαμορφώνεται και η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος προκαλούν κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα. Δραματικές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, το ΧΑ ακολουθεί, ενώ συνεχίζεται η άνοδος της τιμής φυσικού αερίου (+1,8%). Κεφάλαια μετακινούνται στα κατά τεκμήριο ασφαλέστερα καταφύγια, οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται ανοδικά (οι αποδόσεις τους πέφτουν. Το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς οι μετακινήσεις κεφαλαίων επιτείνουν την αστάθεια και επιταχύνουν την πτώση.

Η εικόνα είναι εξαιρετικά ανησυχητική, προκαλώντας φόβους για ντόμινο πτώσης με μεγάλη έκταση και χρονική διάρκεια. “Βουτιά” -3% πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο DAX  στη Φρανκφούρτη, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί κατά 2,6%, ο FTSE-100 στο Λονδίνο χάνει 2,2%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί με “κατακόκκινο” ταμπλό και μεγάλες απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,45% στις 865,7 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βυθίζεται στο -3,25%. Κατά 2,55% υποχωρεί ο FTASE25 των blue chips.

 Εν αναμονή της Wall Street

Οπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, οι αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων βγαίνουν τώρα από την κατάσταση ασταθούς ισορροπίας όπου βρίσκονταν τις τελευταίες εβδομάδες και ο “ασκός του Αιόλου” έχει ανοίξει.

Με αγωνία αναμένεται το άνοιγμα της Wall Street, που μπορεί να δώσει κατεύθυνση στις αγορές, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ανησυχιών ή προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση κλίματος και προοπτικών.

Μετοχές στο ΧΑ

Στο ΧΑ τίθενται τώρα σε δοκιμασία οι διαδοχικές στηρίξεις σε χμηλότερα επίπεδα, που είχαν αποδειχθεί ανίσχυρες στο προηγούμενο πτωτικό κύμα. Η δυναμική της αγοράς είναι σαφώς καθοδική, αλλά η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

 Προς το παρόν 9 στις 10 μετοχές κινούνται στο κόκκινο. στο τραπεζικό ταμπλό Eurobank -4%, Εθνική -3,2%, Alpha -2,7%, Πειραιώς -2%, Τρ. Ελλάδος -0,4%. Αμετάβλητη η Attica Bank.

Στο κόκκινο όλα τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: