Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Κυβερνητικό σχέδιο με προεκλογική χροιά

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Κυβερνητικό σχέδιο με προεκλογική χροιά

Με την προεκλογική περίοδο να βρίσκεται εν εξελίξει, η κυβέρνηση επιδιώκει να «φουσκώσει» το πακέτο παροχών και φορολογικών ελαφρύνσεων, προκειμένου να κερδίσει εντυπώσεις και ουσία, δηλαδή ψήφους, πριν το στήσιμο των εκλογών. Μετά την πρώιμη σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και ενδεχομένως «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έρθει τον Απρίλιο, το Μαξίμου ενθυλακώνει στην προεκλογική του ατζέντα και το μέτρο της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εξακολουθούν να πληρώνουν αυτόν τον μνημονιακό χαράτσι, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες  αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.

Η κυβέρνηση , σύμφωνα με τις σχετικές «διαρροές» προς τον Τύπο, επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις κατηγορίες  επαγγελματιών, χωρίς εξαιρέσεις. Στο βασικό σενάριο προωθείται η σταδιακή μείωση του χαρατσιού για τις δηλώσεις του 2024 και κατόπιν η πλήρης κατάργησή του με τις δηλώσεις του 2025. Υπάρχει, σύμφωνα, με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και το σενάριο που προβλέπει πλήρη κατάργηση από το 2024, αλλά για ένα τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο… εξάλειψης του τέλους επιτηδεύματος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να περιλαμβάνεται στην  προεκλογική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος  για την επόμενη τετραετία και θα είναι πλήρως κοστολογημένο, καθώς η κατάργησή του αφήνει δημοσιονομικό αποτύπωμα. Κάθε χρόνο το τέλος επιτηδεύματος κοστίζει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, στα μπλοκάκια και στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνιστά ένα σημαντικό έσοδο για τον προϋπολογισμό, γεγονός που κάνει δύσκολη την κατάργησή του.

Ποιοι πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος βαρύνει τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων.

1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,γ) 650…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: