Καύσωνας στην Ιταλία – Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 48,8 βαθμούς στις Συρακούσες – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Καύσωνας στην Ιταλία – Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 48,8 βαθμούς στις Συρακούσες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μαζί με τις καταστροφικές πυρκαγιές, που πλήττουν αρκετές περιοχές της Νότιας Ιταλίας τις τελευταίες μέρες, ήρθε και ο καύσωνας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα στη γειτονική χώρα.

Σήμερα, Τετάρτη, η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία SIAS της Σικελίας κατέγραψε θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου στην επαρχία των Συρακουσών, η οποία φαίνεται πως αποτελεί νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

«Διαβάζοντας» τις μεγατάσεις του 21ου αιώνα

«Εάν το νούμερο αυτό επιβεβαιωθεί μετά από την κατάλληλη ανάλυση, θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Ιταλός μετεωρολόγος, Manuel Mazzoleni.

«Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 48 βαθμων Κελσίου, που είχε καταγραφεί στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977 και θα ξεπερνούσε ακόμη και το ρεκόρ των 48,5 βαθμών, που είχε καταγραφεί σε έναν ανεπίσημο σταθμό στην Κατενανουόβα της Σικελίας, τον Αύγουστο του 1999», πρόσθεσε ο μετεωρολόγος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η Ιταλία δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα από τον καύσωνα, καθώς η κορύφωσή του αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Μαίνονται οι φωτιές σε Καλαβρία και Σικελία

Εκτός από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η Ιταλία πλήττεται από μεγάλες φωτιές, τις τελευταίες μέρες, στο νότο.

Στην Καλαβρία και τη Σικελία, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να προχωρήσουν σε 300 επεμβάσεις τις τελευταίες 12 ώρες, ενώ επτά Canadair έχουν κινητοποιηθεί από τα ξημερώματα.

Η οροσειρά Μαντόνιε, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, πολιορκείται εδώ και μέρες από τις φλόγες, που ενισχύονται από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, με τις πυρκαγιές να έχουν καταστρέψει σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο κυβερνήτης της Σικελίας, Νέλο Μεσουμέτσι, ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οροσειρά Μαντόνιε. Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Στέφανο Πατουανέλι, αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή σήμερα, προκειμένου να συναντηθεί με τους δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Καλαβρία, οι φλόγες απειλούν το Ασπρομόντε, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της Unesco.

Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF Ιταλία ζήτησε χθες, Τρίτη, «την άμεση επέμβαση επιπλέον εναέριων μέσων. Διαφορετικά», όπως είπε, «θα είναι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: