Καζακστάν: Η στρατηγική σημασία, η πολιτική κρίση, ο ρόλος της Ρωσίας | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Καζακστάν – Η στρατηγική σημασία του, η πολιτική κρίση και ο ρόλος της Ρωσίας

Μέχρι πρότινος το Καζακστάν φάνταζε εν μέρει ως μια μεγάλη όαση σταθερότητας στο τοπίο της Κεντρικής Ασίας. Η μεγαλύτερη από τις κεντρασιατικές μετασοβιετικές δημοκρατίες, με έκταση που αναλογεί σε πάνω από το ένα τέταρτο της Ευρώπης, με πλούσιο υπέδαφος και ακριβώς πάνω στις μεγάλες στρατηγικές και εμπορικές διαδρομές της Κεντρικής Ασίας, μπορεί να είχε σε διάφορες στιγμές ισχυρά κοινωνικά κινήματα διαμαρτυρίας, όμως δεν είναι τις μεγάλες συγκρούσεις και ανατροπές π.χ. του γειτονικού Κιργιστάν, είχε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από τις άλλες κεντρασιατικές δημοκρατίες, δεν είχε ισχυρά ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα και είχε και τους μικρότερους ρυθμούς μετανάστευσης προς τη Ρωσία.

Παρά την ισχυρή ιστορικά ταυτότητα, που ανάγεται στο Χανάτο του Καζακστάν, εντούτοις για μεγάλο μέρος ήταν ενταγμένη στην Ρωσική Αυτοκρατορία, ενώ και επί της ΕΣΣΔ η παρουσία και άλλων εθνοτήτων ενισχύθηκε (για να υποχωρήσει στα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια). Άλλωστε, και στην περίπτωση του Καζακστάν, η επιλογή της ανεξαρτησίας είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ διαλύθηκε, οπότε τέθηκε το ζήτημα του μέλλοντος των χωρών αυτών.

Μεταπανδημικό μέλλον – Οι μεγατάσεις και τα εναλλακτικά σενάρια για τις επόμενες δεκαετίες

Προφανώς και δύσκολα μπορούσε να θεωρηθεί «χώρα υπόδειγμα». Ο τρόπος που έγινε η «μετάβαση» και το γεγονός ότι η όποια εισαγωγή της «οικονομίας της αγοράς», σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών, δεν συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια για ισότιμη διανομή των πόρων, είχε ως αποτέλεσμα την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Επιπλέον, η μετάβαση στην «οικονομία της αγοράς» δεν σήμαινε και παράλληλη προσπάθεια για πραγματικό εκδημοκατισμό. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό που είχαμε ήταν ότι η παλιά γραφειοκρατική δομή της σοβιετικής εποχής – που ήδη στη δεκαετία του 1970 αντιμετωπιζόταν στις περιφερειακές δημοκρατίες ως εκτροφείο διαφθοράς και νεοποτισμού – να αναπαράγεται στις νέες αυταρχικές ηγεσίες που διαμορφώθηκαν, συχνά υπό το «στιβαρό χέρι» στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος όπως ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Η στρατηγική σημασία του Καζακστάν

Το Καζακστάν έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική θέση και αυτό εξηγεί και γιατί όλες οι γειτονικές χώρες ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τη σταθερότητά του. Για τη Ρωσία, που έχει ένα σύνορο σχεδόν 8.000 χιλιομέτρων μαζί του, το Καζακστάν είναι ουσιαστικά τμήμα του μηχανισμού ασφαλείας της. Πέραν των στενών πολιτικών και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: