Κέιμπριτζ – Η Covid-19 απομάκρυνε τον λαϊκισμό – Ερευνα σε 109 χώρες | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Μελέτη – Η υποστήριξη των λαϊκιστικών πολιτικών κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η υποστήριξη σε λαϊκιστικά κόμματα και λαϊκιστές πολιτικούς μειώθηκε δραστικά στη διάρκεια της πανδημίας, μερικές φορές σε σημείο κατάρρευσης, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη διεθνή μελέτη από το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας (CFD) του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια έρευνα για το πώς η Covid-19 επηρέασε τις πολιτικές αντιλήψεις και γενικότερα το πολιτικό σκηνικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έρευνα σε 109 χώρες

Η έρευνα, που αφορούσε τις απόψεις άνω του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων σε 109 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) κατά την περίοδο 2020-21, βρήκε σαφείς ενδείξεις ότι το λαϊκιστικό κύμα που είχε προηγηθεί ανακόπηκε από την πανδημία, εν μέρει εξαιτίας της αδιάφορης ή εσφαλμένης διαχείρισης της κρίσης του κορονΑϊού από πολλούς λαϊκιστές ηγέτες (Τραμπ, Μπολσονάρο κ.ά.), καθώς και από τη διάχυτη στους πολίτες επιθυμία για σταθερότητα, που είχε ως αποτέλεσμα μία μείωση στις πολωτικές απόψεις και μία άνοδο των κεντρώων αντιλήψεων.

Αμος Χοκστιν – «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για τον EastMed»

Η μελέτη θεώρησε κεντρικές λαϊκιστικές απόψεις τις εξής τέσσερις: Η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα σε κανονικούς ανθρώπους και σε διεφθαρμένες ελίτ – Η βούληση του λαού πρέπει να καθοδηγεί την πολιτική – Ειδικά συμφέροντα μπλοκάρουν την πρόοδο – Πληροφορίες αποκρύπτονται σκοπίμως από το κοινό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπέρτο Φόα, συν-διευθυντή του CFD, επισημαίνουν ότι οι απειλές της πανδημίας επέφεραν μία «τεχνοκρατική» μετατόπιση και αντίστοιχη απομάκρυνση από τον λαϊκισμό, με παράλληλη αύξηση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και τους ειδικούς όπως οι επιστήμονες.

Η Covid έβαλε τέλος στο κύμα πολιτικού λαϊκισμού

Όπως ανέφερε ο Φόα, «η ιστορία της πολιτικής κατά τα πρόσφατα χρόνια χαρακτηρίστηκε από την ανάδυση αντικαθεστωτικών πολιτικών που άνθησαν εν μέσω μίας αυξημένης έλλειψης εμπιστοσύνης στους ειδικούς. Από τον Ερντογάν και τον Μπολσονάρο μέχρι τους αυταρχικούς ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, ο πλανήτης γνώρισε ένα κύμα πολιτικού λαϊκισμού. Η Covid-19 φαίνεται να έβαλε ένα τέλος σε αυτό το κύμα». Πρόσθεσε ότι «η εκλογική υποστήριξη σε λαϊκιστικά κόμματα έχει καταρρεύσει σε όλον τον κόσμο με τρόπο που δεν έχουμε δει για τους πιο συμβατικούς πολιτικούς. Υπάρχουν, πλέον, σοβαρές ενδείξεις ότι η πανδημία περιόρισε σοβαρά την άνοδο του λαϊκισμού».

Τα ποσοστά αποδοχής των λαϊκιστών ηγετών ανά τον κόσμο άρχισαν να πέφτουν σχεδόν μόλις «χτύπησε» ο κορονοϊός και έκτοτε συνέχισαν να μειώνονται. Κατά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: