Κινέζοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν τρόπο να «σπάσουν» την online κρυπτογράφηση – Παγκόσμια ανυσυχία για την κυβερνοασφάλεια

Κινέζοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν τρόπο να «σπάσουν» την online κρυπτογράφηση - Παγκόσμια ανυσυχία για την κυβερνοασφάλεια

Αν ο κινεζικός ισχυρισμός επιβεβαιωθεί, οι κυβερνήσεις – και όχι μόνο – θα μπορούν να «σπάσουν» τα μυστικά των άλλων

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών διεθνώς ο εντυπωσιακός ισχυρισμός Κινέζων ερευνητών ότι βρήκαν έναν τρόπο να «σπάσουν» τη συνήθως χρησιμοποιούμενη μορφή online κρυπτογράφησης, κάνοντας χρήση κβαντικών υπολογιστών. Έως τώρα η γενική εκτίμηση ήταν ότι θα έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια προτού η κβαντική τεχνολογία αποτελέσει απειλή για την κρυπτογράφηση των συμβατικών υπολογιστών.

Η κινεζική μέθοδος, που περιγράφεται από 24 Κινέζους ερευνητές σε επιστημονική προδημοσίευση τους στο arXiv, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να σπάσει ο ευρέως διαδεδομένος αλγόριθμος RSA που στηρίζει τον κύριο όγκο της σημερινής online κρυπτογράφησης, μέσω χρήσης ενός κβαντικού υπολογιστή με 372 cubits (κβαντικά μπιτ, που είναι η βασική μονάδα στην κβαντική υπολογιστική).

Η αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σύντομα θα παρουσιάσει ένα ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστικό σύστημα, το Osprey, με 433 qubits.

Παγκόσμια ανυσυχία για την κυβερνοασφάλεια

Αν ο κινεζικός ισχυρισμός επιβεβαιωθεί, τότε θα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ασφάλειας των υπολογιστών, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυβερνήσεις – και όχι μόνο – θα μπορούν να «σπάσουν» τα μυστικά των άλλων.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν όμως ότι αν και η κινεζική μέθοδος φαίνεται βάσιμη στη θεωρία, στην πράξη το εγχείρημα πιθανότατα θα αποδειχθεί πέραν των δυνατοτήτων της τρέχουσας κβαντικής τεχνολογίας.

«Από όσο μπορώ να πω, η κινεζική δημοσίευση δεν είναι λάθος», δήλωσε ο ειδικός Πίτερ Σορ του ΜΙΤ. Πρόσθεσε όμως ότι οι Κινέζοι δεν διευκρινίζουν πόσο γρήγορα μπορεί η κβαντική μέθοδός τους να σπάσει την κρυπτογράφηση.

Όπως είπε, είναι «πιθανό να χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια». Άρα, πρόσθεσε, «το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τελικά δεν αποτελεί και μεγάλη βελτίωση».

Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που το πεδίο της ασφάλειας των υπολογιστών μπαίνει σε συναγερμό.

Είχε προηγηθεί ο Γερμανός μαθηματικός Κλάους-Πέτερ Σνορ, ο οποίος παρουσίασε πέρυσι έναν αλγόριθμο που πρόβαλε ως απειλή για τον αλγόριθμο RSA της κρυπτογράφησης. Όμως η γερμανική μέθοδος είχε κενά που υποτίθεται ότι έρχεται να καλύψει η κινεζική, χάρη στη βοήθεια των κβαντικών υπολογιστών που δουλεύουν πολύ πιο γρήγορα από τους συμβατικούς. Τελικά όμως και στη δική τους περίπτωση εκκρεμεί η ετυμηγορία κατά πόσο όντως η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: