Κλεπτομανία στα παιδιά: Διαταραχή ή αντίδραση;

Κλεπτομανία στα παιδιά: Διαταραχή ή αντίδραση;

Τι ωθεί ένα παιδί να κλέψει κάτι που του έκανε εντύπωση, το επιθυμεί ή απλά νιώθει την ανάγκη να το αποκτήσει;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών και πάνω αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κλεψιά δεν είναι αποδεκτή κι ότι δεν μπορούν να πάρουν κάτι που ανήκει σε άλλον.

Τι είναι η κλεπτομανία
Ως κλεπτομανία ορίζεται « η ανικανότητα του ατόμου να αντισταθεί στην επιθυμία κλοπής αντικειμένων, συνήθως για λόγους που δεν αφορούν την προσωπική χρήση ή το οικονομικό όφελος». Πρώτη φορά η κλεπτομανία περιγράφηκε το 1816, και ταξινομείται στην ψυχιατρική ως διαταραχή ελέγχου παρορμήσεων και συμπεριφοράς. 

φωτο: pexels.com/Allan Mas

Γιατί κλέβουν τα παιδιά;
Τα παιδιά αισθάνονται μια παρόρμηση να συσσωρεύουν και να συλλέγουν πράγματα που μπορεί να μην έχουν καμία χρησιμότητα και η οικονομική τους αξία να είναι ασήμαντη.
Η διαταραχή της κλεπτομανίας σχετίζεται περισσότερο με τη συγκίνηση της κλοπής παρά με την επιλογή αντικειμένων που κλέβουν.Δεν υπάρχει ένας αλλά πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση διαταραχής της κλεπτομανίας στα παιδιά.
Η παρουσία σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι υπεύθυνη για την αλλαγή της διάθεσης και τη συναισθηματική μεταβολή σε οποιοδήποτε άτομο. Έτσι, όταν το επίπεδο της σεροτονίνης μειώνεται, τα συμπτώματα της κλεπτομανίας τείνουν να εμφανίζονται.

Οι νευροδιαβιβαστές που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας δίνουν σήματα για δράση ή αντίδραση με συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, οι ενέργειες και οι αντιδράσεις των ατόμων σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι διαφορετικές από το συνηθισμένο. Η ντοπαμίνη, όταν απελευθερώνεται στον εγκέφαλο, δημιουργεί την αίσθηση της ευχαρίστησης στους κλεπτομανιακούς ανθρώπους όταν κλέβουν.
Τα παιδιά παρακολουθούν τους γονείς και τους αντιγράφουν. Αν για κάποιο λόγο , έχετε πάρει οτιδήποτε , χωρίς να ρωτήσετε, να ενημερώσετε ή να πληρώσετε διδάσκετε στο παιδί ότι η κλεψιά είναι αποδεκτή.
Η ανάγκη των παιδιών να ενταχθούν σε μια παρέα, μπορεί να τα οδηγήσει σε πράξεις όπως η κλεψιά.
Αν η κλεψιά όσο μικρή κι αν είναι, δεν τιμωρηθεί και κυρίως αν δεν περάσουν οι γονείς το μήνυμα ότι δεν μπορεί κανείς να παίρνει κάτι που δεν είναι δικό του, το παιδί θα συνεχίσει να κλέβει θεωρώντας ότι δεν είναι κάτι τόσο φοβερό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κλεπτομανία αναγνωρίστηκε ως γενετική διαταραχή. Έτσι, οι οικογένειες που έχουν ιστορικό που σχετίζεται με την επιληψία, την άνοια ή τον εγκεφαλικό…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: