Κλιμακώνεται η η ελληνοτουρκική ένταση

Κλιμακώνεται η η ελληνοτουρκική ένταση

Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις και τη ρητορική της έντασης η Τουρκία τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται σήμερα για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία προκλητική κίνηση της γείτονος ταλαιπώρησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τις τουρκικές αρχές να κρατούν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που τον μετέφερε.

Ο κ. Δένδιας επέστρεφε από το ταξίδι του στο Ιράκ και το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, καθώς η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος.

Να σημειωθεί ότι η άδεια υπερπτησης είχε εγκριθεί  λίγο νωρίτερα, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές την απέσυραν καθώς το αεροσκάφος προσέγγιζε στα σύνορα. Έτσι το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να επιτραπεί στο αεροσκάφος να συνεχίσει την πορεία του.

Στο μεταξύ, και ενώ το ερευνητικό πλοίου Oruc Reis πλέει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την εμφάνισή του έκανε νότια του Καστελλόριζου το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni .

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Στο ευρωπαϊκό τραπέζι η ένταση με την Τουρκία

Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την τουρκική παραβατικότητα. Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούντην Παρασκευή, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι όλες οι ενέργειες της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά από την Ε.Ε. και καταγράφονται. Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου (15-16 Οκτωβρίου), που έστειλε προχθές το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δεν αναφέρεται ονομαστικά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση της δεύτερης μέρας θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

Παρόλα αυτά απροθυμία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ενδέχεται να δείξει και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε., αναβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις σχετικές με  την Άγκυρα να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.  Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: