Κληρονομιά χρέους 50 δισ. αφήνει πίσω του ο Covid-19

Κληρονομιά χρέους 50 δισ. αφήνει πίσω του ο Covid-19

Ένα μεγάλο «βαρίδι» στο δημόσιο χρέος, της τάξης των 50 δισ. ευρώ (27% του ΑΕΠ), αφήνει πίσω της η πανδημία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανάβει απερίφραστα «κόκκινο φως» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να ζητήσει από τους Ευρωπαίους μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει, στην τελευταία έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στους υπολογισμούς για το δημόσιο χρέος. Πλέον, εκτιμάται ότι το 2030 η σχέση χρέους/ΑΕΠ θα είναι 27 μονάδες υψηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν πριν την πανδημία, δηλαδή πρόκειται για ένα πρόσθετο «φορτίο» της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.

Η ΤτΕ σφυρίζει… οφσάιντ για τις θέσεις της κυβέρνησης, όπως έχουν εκφρασθεί κατά καιρούς και αναμένεται να συζητηθούν με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τους δημοσιονομικούς στόχους. Σημειώνει ότι το βασικό κριτήριο βιωσιμότητας του χρέους είναι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. 

«Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο», τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, «οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα υπό τα διαφορετικά δυσμενή σενάρια είναι σαφώς αυξημένοι, εξαλείφοντας οποιοδήποτε περιθώριο χαλάρωσης των υποθέσεων για πρωτογενή πλεονάσματα».

 Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στην έκθεση, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει διασφαλισμένη. Ωστόσο,

Εξαιτίας της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της πανδημίας, των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων την περίοδο 2020-22 (συνολικού ύψους 37,6 δισεκ. ευρώ) και του πρόσθετου δανεισμού από ευρωπαϊκούς πόρους (RRF, SURE), τόσο το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά σε σχέση με το προ της πανδημίας βασικό σενάριο προβλέψεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 σε 138% του ΑΕΠ (περίπου 27 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας εκτιμήσεις). Παράλληλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο, οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη δεκαετία κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο περίπου 3 ποσ. μον. του ΑΕΠ υψηλότερα σε σχέση με τις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: