Κολέκτιβ – Monopoli.gr

Φθινόπωρο - Monopoli.gr

Υπόθεση
Το 2015 μία πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv στο Βουκουρέστι προκαλεί το θάνατο 27 νεκρών και 180 τραυματιών. Σύντομα, περισσότεροι από τους τραυματίες αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μία γιατρός σπάει τη σιωπή και μιλάει σε μια ομάδα δημοσιογράφων.
Το απόλυτα επίκαιρο ντοκιμαντέρ της εποχής
Από τις πρώτες κιόλας εικόνες του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ το αίμα παγώνει. Τα βασανιστικά ερωτήματα των γονιών για το πώς είναι δυνατόν τα παιδιά τους να γλυτώσουν από την πυρκαγιά αλλά να πεθάνουν από μόλυνση στο νοσοκομείο, διαδέχεται η βιντεοσκοπημένη στιγμή που το μπαρ παίρνει φωτιά και ο πανικός κυριαρχεί. Τα όσα ακολουθούν ξεπερνούν και την πιο καλπάζουσα φαντασία: οι ιθύνοντες υπερασπίζονται τις «κορυφαίες ιατρικές περιθάλψεις της χώρας» την ώρα που η λαϊκή κατακραυγή δυναμώνει καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να παραιτηθεί καθώς αποκαλύφθηκε από τους ρεπόρτερ της καθημερινής αθλητικής εφημερίδας Gazeta Sporturilor μια τεράστια απάτη στο σύστημα υγείας της Ρουμανίας. Το «Κολέκτιβ» είναι ένα αψεγάδιαστο κι αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ, που συγκινεί και σοκάρει ταυτόχρονα, με θέμα τις πολλαπλές συνέπειες αλλά και το τίμημα που έχει η αποκάλυψη της αλήθειας. Με αφορμή την έρευνα των ρεπόρτερ για την ιατρική περίθαλψη των θυμάτων της πυρκαγιάς στα νοσοκομεία του Βουκουρεστίου, μία από τις σημαντικότερες δημοσιογραφικές έρευνες που διεξάχθηκαν ποτέ στη Ρουμανία, γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός ολόκληρου οικοδομήματος διαφθοράς και διαπλοκής με παραιτήσεις πολλών υπουργών και σε μια σειρά δικαστικών υποθέσεων που κατέληξαν σε φυλάκιση αρκετών πολιτικών. Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών που προτάθηκε για δύο όσκαρ: καλύτερης διεθνούς ταινίας και ντοκιμαντέρ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: Collective
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Νανάου
Σενάριο: Αλεξάντερ Νανάου, Αντουανέτα Οπρίς
Παίζουν: Ραζβάν Λουτάκ, Μιρέλα Νέαγκ, Λιβίου Ιόλου, Τέντι Ουρσουλενού, Στέφαν Βοϊνέα, Φλορίν Σεκουρανού, Καμέλια Ρόιου, Νταν Αλεξάντρου Κοντρέα, Κάταλιν Τολοντάν
Διάρκεια: 109′
Χώρα: Ρουμανία
Έτος: 2019
Rating: 3.5
Διανομή: Cinobo

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.monopoli.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: