Κολομβία: Η προεκλογική βία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους

Κολομβία: Η προεκλογική βία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους

Βίαια επεισόδια σχετιζόμενα με την εκστρατεία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Κολομβία το 2022 καταγράφονταν κατά μέσον όρο κάθε τέσσερις ημέρες τους τελευταίους πέντε μήνες, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση χθες Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι οι απειλές και οι δολοφονίες υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν όσο πλησιάζουν οι ψηφοφορίες.
Μεταξύ της 13ης Μαρτίου και της 23ης Αυγούστου, καταγράφηκαν 29 βίαια επεισόδια, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 6 ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Ίδρυμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση (Fundación Paz y Reconciliación, Pares).

Τα περισσότερα θύματα ήταν αιρετοί –δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι– κομμάτων προοδευτικής κατεύθυνσης, όπως η Πράσινη Συμμαχία ή η Ανθρώπινη Κολομβία, ανέφερε το Pares.

«Η κατάσταση αυτή πιθανόν θα επιδεινωθεί σε εθνικό επίπεδο, με δεδομένη την ενίσχυση εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων έναντι της παραδοσιακής πολιτικής τάξης», επισημαίνεται στο κείμενο.
«Καθώς θα περνάει ο καιρός και θα προχωράει η υποβολή των υποψηφιοτήτων, θα δούμε τάση αύξησης των βίαιων επεισοδίων», προειδοποίησε ο Εστέμπαν Σαλασάρ, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ιδρύματος που παραχωρήθηκε ψηφιακά.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Κολομβία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2022. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί τον Μάιο.

Μολονότι η ειρηνευτική συμφωνία του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) οδήγησε γενικά σε μείωση της βίας, σε αρκετές περιοχές συνεχίζουν να καταγράφονται μαζικοί εκτοπισμοί, ανθρωποκτονίες και άλλα βίαια επεισόδια, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αποστάτες των FARC, συμμοριών που σε αρκετές περιπτώσεις σχημάτισαν μέλη πρώην ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει να δρα στη χώρα.

Περίπου το 72% των δραστών παραμένει άγνωστο και ατιμώρητο, τονίζεται στην έκθεση. Κάτι παραπάνω από το 27% των επιθέσεων αποδίδεται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

«Κάποιοι πληρώνουν εκτελεστές για να σκοτώνουν αυτούς τους ανθρώπους ή για να τους απειλούν», τόνισε ο υποδιευθυντής του Pares,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: