Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο φιλόσοφος αντιστασιακός

Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο φιλόσοφος  αντιστασιακός

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
[email protected]

Στις 8 Οκτωβρίου 1987, έφυγε από τη ζωή και σαν σήμερα κηδεύτηκε στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, ο  ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, που μαζί με τους Παν. Κανελλόπουλο και Ιω. Θεοδωρακόπουλο, αποτελούν σπουδαία τριάδα Ελλήνων φιλοσόφων του 20ού αιώνα. Γεννημένος στην Αθήνα την 1-7-1899, στην οδό Βησσαρίωνος 8 (στο 6 έμενε  ο γείτονας του, το φόβητρο των κουτσαβάκηδων  Δημ. Μπαϊρακτάρης ), φοίτησε στο Γυμνάσιο Εξαρχείων, γράφτηκε στα 15 του στη Νομική Σχολή, σπούδασε σε Γαλλία και Γερμανία και μετά υπηρέτησε στρατιώτης στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Ο Κων. Τσάτσος, νυμφευμένος με την Ιωάννα, αδελφή του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, υπήρξε ο πρώτος αντιστασιακός. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, όταν όλα  «τάσκειαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» ύψωσε το πολιτικό του ανάστημα και κάλεσε ως καθηγητής τους φοιτητές του να πράξουν το εθνικό τους καθήκον τιμώντας την πρώτη επέτειο του ΟΧΙ του ‘40 αψηφώντας απαγορεύσεις, απειλές, φυλακίσεις και λοιπές συνέπειες. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του διαβιβάζει εντολή να κάνει μάθημα ανήμερα της επετείου. Εκείνος  αρνείται και τοιχοκολλεί  ανακοίνωση : «κωλύομαι να διδάξω». Συνάδελφοι του  προσπαθούν να τον μεταπείσουν για το… καλό του Πανεπιστημίου κι εκείνος τους αποπέμπει με οργή… Μπαίνει στην αίθουσα και 500 φοιτητές, όρθιοι τον χειροκροτούν, ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο με στεντόρεια φωνή και με συγκίνηση στο τέλος  σηκώνει  το χέρι και φωνάζει: «Ζήτω η Ελλάς!».

Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο φιλόσοφος αντιστασιακός

Ύστερα μίλησε με συγκίνηση, για τον πολιτισμό των Ελλήνων για τους χιλιόχρονους αγώνες της φυλής, για τη χώρα που κατακτιόνταν και φαινόταν ότι θα σβήσει για πάντα το γένος. Και όμως, μέσα από την τέφρα αναζούσε ξανά ο φοίνικας της ψυχής μας, με τις ίδιες αρετές, τις ίδιες δυνάμεις και  κακίες και άρχιζε ξανά η εθνική ζωή προς καινούργια πεπρωμένα. Ό,τι συνέβαινε στους αιώνες, γιατί ν’ αμφιβάλλουμε πως θα συμβεί ξανά και τώρα;

Μετά την ομιλία  και το ζωηρό χειροκρότημα, πήγε στο σπίτι του και στις 6 το απόγευμα χτύπησε το κουδούνι ένας αστυνομικός: «Ντυθείτε να φύγουμε, θαρθούν να σας συλλάβουν…». Φίλησε τα παιδιά και την Ιωάννα που τα είχαν χαμένα κι έφυγε…. Την επομένη ο υπουργός Παιδείας Λούβαρης τον απέλυσε «διότι δεν συνεμορφώθη προς ρητήν διαταγήν της κυβερνήσεως… με στέρησιν του συνταξιοδοτικού δικαιώματος…»

Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο φιλόσοφος αντιστασιακός

Ο Κων. Τσάτσος στο προεδρικό γραφείο.

Δύο χρόνια μετά, οργάνωσε την κηδεία του φίλου του Κωστή…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: