Κόντρα στη Βουλή για το εργασιακό ν/σ

Κόντρα στη Βουλή για το εργασιακό ν/σ

Διατάξεις προστασίας της εργασίας που επιχειρεί να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, χαρακτηρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου ωστόσο βρίσκει απέναντί του μέτωπο αντίδρασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταρρύθμιση προς όφελος όλων, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά τη συζήτηση των νέων ρυθμίσεων για την εργασία, σήμερα πρώτη ημέρα συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και πολυκαιρισμένα τσιτάτα για να αντικρίσουμε το μέλλον με καθαρότερα ματιά. Αυτή την προοπτική εκφράζει με το νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όταν επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για εκδικητικές απολύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας προχώρησε το 2018 σε εκδικητικές απολύσεις στο Κόκκινο των εργαζομένων που αντέδρασαν σε μειώσεις των μισθών τους σε ποσοστό 20%, το δε ΚΚΕ έκανε τα ίδια στον 902, το 2010. «Αλλά είναι αυτά τα δύο “εργατοπατερικά κόμματα” που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική, χωρίς τεκμηρίωση και με χαρακτηρισμούς που δεν αφορούν την κοινωνία, είπε ο βουλευτής της ΝΔ».

Έχει φτάσει η ώρα να συντονιστούμε με τις αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, είπε ο εισηγητής της ΝΔ και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. «Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία».

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στις “τομές” του νομοσχέδιου δηλαδή:

– τη σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης Αρχής.

– τη θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

– τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζομένου.

– τη θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

– την ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

– την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: