“Κόντρες” στη Βουλή για ΜΚΟ και ΕΥΠ

Bουλή: Εκλέχθηκε το προεδρείο της Εξεταστικής - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια συζητείται εδώ και λίγη ώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία του εθελοντισμού.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος επισήμανε πως από τη διαδικασία που προηγήθηκε στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, κατέστη σαφές ότι είναι ένα νομοσχέδιο που, στις βασικές γραμμές του, συναντά ευρύτερη συναίνεση και η φιλοσοφία του κινείται στη θετική κατεύθυνση. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην προσφορά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τόνισε πως η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλουν τη στήριξη και την ενίσχυσή τους, θέλουν τη συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών στο έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι υπήρξαν περιπτώσεις οργανώσεων που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους, καχυποψία στους πολίτες και την αντίληψη ότι κάποιοι βγάζουν χρήματα με πρόσχημα τη δράση τους.

Όπως δε υπογράμμισε ενώ αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες, προκάλεσαν γενικευμένη καχυποψία στη συνείδηση των πολιτών και αυτό το φαινόμενο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο που εισάγει ένα συνεκτικό πλαίσιο με διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας. “Το κράτος έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των οργανώσεων που ζητούν κρατική επιχορήγηση και φοροαπαλλαγές”, είπε ο εισηγητής της ΝΔ αναφερόμενος στις προϋποθέσεις υπαγωγής στα δύο μητρώα που προβλέπει το νομοσχέδιο. Ιδίως δε για την εγγραφή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο βασικό μητρώο που είναι προϋπόθεση για κρατική επιχορήγηση έως 50.000 ευρώ, ο κ. Λοβέρδος είπε πως, κατά την γνώμη του, θα έπρεπε να τεθούν ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις από όσες προβλέπει το νομοσχέδιο. Όσο για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο που δίνει δυνατότητα χρηματοδότησης μεγαλύτερης από 50.000 ευρώ κατ΄έτος, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι ορθά εισάγονται προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Σημαντικό χαρακτήρισε και το μέτρο για την υποχρεωτική δήλωση των εθελοντών στην ηλεκτρονική βάση ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος είναι εργαζόμενος και ποιος όχι.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος στην επιτροπή είχε δηλώσει επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματος του στην ολομέλεια, αν και εκ προοιμίου υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία τα κόμματα μπορούν να συμφωνούν, όπως το πεδίο ρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δεν παρέλειψε να καταγγείλει τη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: