Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα στην Αττική – Τι έγινε με τις μάσκες XL στα σχολεία

Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα στην Αττική - Τι έγινε με τις μάσκες XL στα σχολεία

Τα σταθερά αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, ιδίως στην Αττική, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση και φέρνουν πιο κοντά νέα μέτρα, που ενδεχομένως να κλειδώσουν και να ανακοινωθούν και σήμερα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει κατάλογο μέτρων που θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή και γενικό επίπεδο εάν χρειαστεί.
Τον προβληματισμό της κυβέρνησης επέτεινε το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία ενώ παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές όπως η Αττική κι η Πέλλα. Το ζήτημα είναι πως όπως επισήμανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τα μισά κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά είναι στην Αττική, όπου βέβαια διαμένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό να ληφθούν μέτρα οριζόντια για όλο το λεκανοπέδιο, όποτε εξετάζονται τοπικές παρεμβάσεις ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.
Οι ειδικοί ετοίμασαν λίστα προτάσεων χθες το βράδυ, η οποία παραδόθηκε στον πρωθυπουργό που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.
Τα ακραία σενάρια αποκλείονται καθώς είναι προφανές ότι ιδιαίτερα σκληρά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Στο τραπέζι έχει τεθεί πάντως το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική. Για τη δυνατότητα εφαρμογής του όμως υπάρχουν αμφιβολίες. Δεν τίθεται αντίθετα ζήτημα lock down ή κλεισίματος καταστημάτων. Ένα άλλο σενάριο που έχει συζητηθεί είναι το κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να «σπάσουν» οι ώρες αιχμής και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του Covid-19 ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων.
«Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: