Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά και εγκύους – Πρόταση για post covid ιατρεία

Κορονοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά και εγκύους - Πρόταση για post covid ιατρεία

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς και η ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών αλλά και των εγκύων επισημάνθηκε από ειδικούς επιστήμονες στη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας με θέμα Covid -19 Update που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα τονίστηκε ότι ακόμη και όσοι νόσησαν ήπια μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους και γι’ αυτό προτάθηκε η δημιουργία post-Covid ιατρείων σε όλα τα νοσοκομεία με την συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και πρόσθεσε ότι πρόσφατες μεγάλες μελέτες πιστοποιούν την ασφάλεια των εμβολιασμών σε σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία. Σημείωσε, επίσης, ότι παράλληλα με τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε θεραπευτικά σχήματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19 στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα με άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης από την πλευρά του σημείωσε πως παρότι είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ο φόβος της εισαγωγής στο νοσοκομεία οδηγεί τους ασθενείς σε καθυστερημένη προσέλευση. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθούν post-Covid ιατρεία σε όλα τα νοσοκομεία με τη συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων καθώς άνθρωποι που νόσησαν στη συνέχεια εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, αναπνευστική ίνωση, διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση για μεγάλο διάστημα, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι γιατροί θα πρέπει να δηλώνουν τις παρενέργειες των εμβολίων στην Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση νοσηλειών στα παιδιά που θα πάθουν Covid-19 και υπογράμμισε ότι το 1-2% των παιδιών που θα νοσήσουν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και για αυτό θα πρέπει να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Σημείωσε επίσης ακόμη ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση νόσησης και ελάχιστη από…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: