Κορωνοϊος: Δεν επαρκούν τα εμβόλια | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός: Δεν φτάνουν τα εμβόλια για να ξεφύγουμε από την πανδημία διεθνώς

Ο κόσμος χρειάζεται τουλάχιστον 11 δις. δόσεις εμβολίων για την εκρίζωση της πανδημίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι αν επικρατήσουν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού πιο μεταδοτικές και πιο θανατηφόρες, τότε η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον παραπάνω αριθμό.

Μέχρι στιγμής όμως έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως μόλις 2,4 δις. δόσεις εμβολίων και από αυτές, ο φορέας COVAX του ΠΟΥ έχει καταφέρει να διανείμει μόλις το 4% αυτών σε μέσου και χαμηλού εισοδήματος χώρες.

Με τους ρυθμούς αυτούς, η Συμμαχία για τα εμβόλια των ανθρώπων (The People’s Vaccine Alliance) που αποτελεί μια συμμαχία οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία και ο Oxfam,  εκτιμά ότι ενώ οι G7 θα καταφέρουν να εμβολιάσουν πλήρως τον πληθυσμό τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ οι φτωχές χώρες θα χρειαστούν 57 χρόνια να εμβολιάσουν τους πολίτες τους.

Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού The Lancet, όπου αναφέρεται πως οι χώρες υψηλού εισοδήματος, το ΔΝΤ και το Ίδρυμα Γκέιτς, υποσχέθηκαν τη διανομή τουλάχιστον ενός δις. δόσεων ως την 1η Σεπτεμβρίου φέτος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ ως τα μέσα του 2022 θα πρέπει να έχουν διανεμηθεί τουλάχιστον 2 δις. δόσεις. Το αιτιολογικό ήταν ότι οι πλούσιες χώρες είχαν παραγγείλει παραπάνω εμβόλια απ΄ όσα χρειάζονταν, οπότε τέθηκε το θέμα της δωρεάς εμβολίων προς τον COVAX.

Σημειώνεται όμως, ότι από τη σύνοδο των G7, ο άλλος φορέας του ΠΟΥ ACT-A προσέβλεπε στην αύξηση του εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας, διαγνωστικά τέστ και ιατρικό οξυγόνο, προϊόντα των οποίων η ζήτηση έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία χρονιά, σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Τελικά όμως, αποφάσισαν μόλις τη διάθεση 870 εκατ. δόσεων μέχρι τον επόμενο χρόνο, κυρίως στο COVAX.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο του The Lancet, «Η αναγνώριση των αδυναμιών του COVAX είναι σημαντική και πέρα από την τρέχουσα πανδημία. Η προσέγγιση COVAX θεωρείται ήδη ως πιθανό μοντέλο για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και άλλων παγκόσμιων κρίσεων, όπως η κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με άλλο άρθρο από το επιστημονικό περιοδικό Science, οι παραγωγοί των εμβολίων αυξάνουν την παραγωγή τους, όμως μέχρι τις 15 Ιουνίου, το COVAX πάλευε να αποκτήσει κάποιες δόσεις και είχε καταφέρει να διανείμει μόλις 87 εκατ. δόσεις, έναντι 2,4 δις. δόσεων που είχαν διανεμηθεί διεθνώς. Ο στόχος για διάθεση 2 δις. δόσεων ως το τέλος του έτους φαίνεται άπιαστος. Αντίστοιχα άπιαστος…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: