Κορωνοϊός: Επιστρέφει ο εφιάλτης της πανδημίας στην ΕΕ; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός: Επιστρέφει ο εφιάλτης της πανδημίας στην ΕΕ;

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό στις ΗΠΑ – Τι λέει ο Παυλάκης

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, υπό τον φόβο νέου πανδημικού κύματος, όπως προειδοποιούν αρκετοί επιστήμονες.

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα» αναφέρει ο σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας, Γιάκομπ Φέρσμεντ.

Αλλεπάλληλοι περιορισμοί προς τους Κινέζους ταξιδιώτες

Η τελευταία χώρα που θέσπισε υγειονομικούς περιορισμούς είναι το Βέλγιο, όπου θα αναλύει τα λύματα των αεροπλάνων που φτάνουν από την Κίνα.

Όπως είπε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ, του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano, οι αρχές αντιλαμβάνονται πως ορισμένοι επιβάτες που πάσχουν από Covid-19 μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επομένως, το νέο μέτρο δεν έχει ως στόχο να εντοπίζει ασθενείς αλλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και άλλες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι πλέον θα ζητούν αρνητικό τεστ κοροναϊού από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός τους προερχόμενοι από την Κίνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στις χώρες που θα επιβάλλουν το συγκεκριμένο μέτρο προς τους Κινέζους ταξιδιώτες προσθετονται και ο Καναδάς με την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, ο αυστραλός υπουργός Υγείας, Μαρκ Μπάτλερ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Αυστραλία θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κοροναϊό με αρνητικό αποτέλεσμα από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, εξηγώντας πως «το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά».

Πανομοιότυπη διάταξη ανακοίνωσε το Σάββατο και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: