Κορωνοϊός : Η Ευρώπη χάνει τη μάχη με το δεύτερο κύμα – Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός : Η Ευρώπη χάνει τη μάχη με το δεύτερο κύμα – Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown

Μετά την προσωρινή νίκη των ανοιξιάτικων lockdown, που κατόρθωσαν να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας, ο κορωνοϊός επιστρέφει στην Ευρώπη και μαζί του επανέρχονται τα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Η πιθανότητα κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων υγείας αναμετριέται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση με τα σενάρια οικονομικής συντριβής, ενώ και οι πολίτες, εξαντλημένοι από τις ριζικές αλλαγές της καθημερινότητάς τους και αντιμέτωποι με τις προσωπικές τους οικονομικές δυσκολίες, είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στις εξαγγελίες και τις συστάσεις των κυβερνήσεών τους.

Koρωνοιός: Αποκαλυπτικοί πίνακες – Τα κρούσματα σε όλη τη χώρα τον Οκτώβριο

Την ίδια στιγμή, γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι οι κοπιώδεις προσπάθειες των επιστημόνων για άμεση ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και θεραπειών, δεν μεταφράζεται σε θαύματα. Ο δρόμος προς ένα εμβόλιο διαθέσιμο για όλους προβλέπεται μακρύς, ενώ τα πλέον υποσχόμενα φάρμακα είτε είναι αποτελεσματικά μόνο σε προχωρημένα στάδια της ασθένειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανακουφίσουν τα δημόσια συστήματα υγείας από τις πιέσεις, είτε είναι υπερβολικά ακριβά για να μπορούν να διανεμηθούν σε όσους τα χρειάζονται, ακόμη και αν αποδειχθούν ικανά να καταπολεμήσουν τον φονικό ιό.

Επανέρχεται ο εφιάλτης των lockdown

Κατά συνέπεια, σε ολόκληρη την Ευρώπη επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο των lockdown, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Μεγάλες μητροπόλεις εισάγουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, και κυβερνήσεις μπαίνουν σε παιχνίδια ανταλλαγής ευθυνών με τοπικές αρχές γύρω από τον χαρακτήρα και την αναγκαιότητα των νέων μέτρων.

«Η ελπίδα μας ήταν ότι θα μπορούσαμε να ελέγξουμε με μεγαλύτερη ευκολία το δεύτερο κύμα, επειδή πλέον γνωρίζουμε πώς να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε τις συρροές, για να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία», τονίζει στο Bloomberg ο Κρίστιαν Όντενταλ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. «Όμως αυτό δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη».

«Ορισμένα μέρη της Ευρώπης έχουν χάσει τον έλεγχο»

Νέες, δυσάρεστες ειδήσεις έρχονται στη δημοσιότητα σχεδόν καθημερινά. Τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία δείχνουν νέα ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ και η Ισπανία κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα που είχαν επιβεβαιωθεί στη χώρα μετά τον Απρίλιο. Η Τσεχία και η Πολωνία άγγιξαν τα δικά τους ημερήσια ρεκόρ την Πέμπτη, και οι κάτοικοι του Λονδίνου είναι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: