Κορωνοϊός: Η Κίνα φοβίζει την Ευρώπη | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός: Η Κίνα φοβίζει την Ευρώπη  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Φόβοι πως ο «εφιάλτης» επιστρέφει έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του ιού. Συγκεκριμένα, μετά από τρία χρόνια εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων της Covid-19 στην πόλη Ουχάν, η χώρα αποφάσισε στις 7 Δεκέμβρη να καταργήσει την δρακόντεια πολιτική της «zero covid».

Ηλίας Μόσιαλος – Απαντά στο αν πρέπει να ανησυχούμε για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα;

Μέσω αυτού του αυστηρού μέτρου η Κίνα είχε προστατευθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την επιδημία διενεργώντας μαζικά διαγνωστικά τεστ, παρακολουθώντας τις μετακινήσεις, αλλά και επιβάλλοντας lockdown σε ολόκληρες περιοχές. Όπως ήταν φυσικό αυτό στοίχισε στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο έγιναν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την άρση των μέτρων αυτών τα κινεζικά νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για τυχόν νέα στελέχη του ιού. Σημειώνεται επίσης πως τα φαρμακεία της χώρας έχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρετικά.

Ποια η αντίδραση της Ευρώπης

Παρά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν από τις 8 Ιανουαρίου να γίνει άρση της υποχρεωτικής καραντίνας των ταξιδιωτών που φτάνουν στην χώρα και παράλληλα  να επιτρέπεται στους Κινέζους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως από το 2020 οι κινεζικές αρχές  δεν έδιναν τουριστικές βίζες ενώ υποχρεώναν τους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα με την άφιξή τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένες χώρες εξ΄αυτών και μερικές της Ευρώπης έλαβαν μέτρα ασφαλείας για προληπτικούς λόγους.

Ειδικότερα, Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή πως οι ταξιδιώτες που θα προέχονται από την Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ και στις δύο χωρες από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Ίδια τακτική σκοπεύουν να ακολουθήσουν και οι χώρες  Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, με την τελευταία μάλιστα, να έχει εισηγηθεί τη δημιουργία ενός «παρατηρητηρίου» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλλεται τεστ στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.

Ίδιους κανονισμούς θα τηρήσουν και οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα.

Συνάντηση ΠΟΥ – Κίνας

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Στον αντίποδα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: