Κορωνοϊός και σουηδικός εξαιρετισμός : Παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός και σουηδικός εξαιρετισμός : Παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή;

Η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τα ευρωπαϊκά κράτη το αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα, με την ίδια στρατηγική.

Εξαίρεση αποτελεί η Σουηδία, κάνοντας τους Financial Times να μιλούν για μια συνηθισμένη τακτική της χώρας αυτής απέναντι σε γενικές κρίσεις που κατά καιρούς αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο Ερντογάν παίζει με την ανοχή της Ευρώπης

Ο σουηδικός εξαιρετισμός

Προς υποστήριξη του επιχειρήματός της, η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει και τη στάση που κράτησε η Σουηδία το 2015 στην προσφυγική κρίση, όταν σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επέλεξε να δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η Σουηδία ακολούθησε ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι σε δύο διεθνείς κρίσεις τα πέντε τελευταία χρόνια. Είναι ένα γνήσιο παράδειγμα του σουηδικού εξαιρετισμού», δηλώνει ο Νίκολας Άιλοτ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Σόντερτον.

Ως βασική εξήγηση, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Σουηδία βλέπει τον εαυτό της ως μία «ηθική υπερδύναμη» που επιδιώκει να λειτουργεί με λογική, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι η συμπεριφορά των άλλων χωρών βασίζεται σε πολιτικούς υπολογισμούς και συναισθηματισμούς.

Το σκεπτικό αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, πηγάζει από τη μόνιμη στάση ουδετερότητας που κρατάει (δεν έχει συμμετάσχει σε πόλεμο τους τελευταίους δύο αιώνες), με τους πολιτικούς επιστήμονες όμως να υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οδηγεί στην υιοθέτηση μιας γενικότερης αδρανούς στάσης.

«Είμαστε σε ειρήνη για τόσα πολλά χρόνια. Η Σουηδία δεν είχε πολύ μεγάλες κρίσεις μέσα στην Ιστορία, συνεπώς βρισκόμαστε στον μικρό ρομαντικό μας κόσμο όπου όλα είναι όμορφα», αναφέρει η Τζένι Μέιντσταμ, πολιτική επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σόντερτον, προσθέτοντας «Κατά έναν τρόπο είμαστε αφελείς, πιστεύοντας ότι οι μεγάλες κρίσεις δεν θα έρθουν σε εμάς. Λέμε «η Σουηδία είναι καλή χώρα και θα τις αποφύγει»».

Σύμφωνα με τον Πίτερ Βολοντάρσκι, συντάκτη της φιλελεύθερης εφημερίδας Ντάγκενς Νίχετερ, και στις δύο περιπτώσεις (Covid-19 και προσφυγική κρίση) η στάση της Σουηδίας δεν βασίστηκε σε κάποιο διεξοδικά μελετημένο και σχεδιασμένο πλάνο.

Στην περίπτωση της πανδημίας του κοροναϊού το σουηδικό κράτος απέφυγε να θέσει επίσημους περιορισμούς βασιζόμενο στην ατομική ευθύνη. Ο επικεφαλής σουηδός λοιμωξιολόγος Άντερς Τέγκνελ υποστήριξε ότι η απουσία επίσημου lockdown και η περιορισμένη χρήση μάσκας υπαγορεύθηκαν από τα επιστημονικά στοιχεία, ενώ άλλες χώρες επέβαλαν μέτρα μόνο για πολιτικούς…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: