Κορονοϊός: Νόσηση παρά το εμβόλιο – Τι ισχύει για την τρίτη δόση

Κορονοϊός: Νόσηση παρά το εμβόλιο - Τι ισχύει για την τρίτη δόση

Χιλιάδες άνθρωποι νοσούν από τον κορονοϊό, αν και εμβολιάστηκαν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το εμβόλιο προστατεύει από τα χειρότερα.

Κάθε τόσο κάποιος άνθρωπος μολύνεται από τον κορονοϊό, αν και έχει εμβολιαστεί. Στη Γερμανία το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει καταγράψει από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 117.763 περιστατικά, στα οποία ο ιός διαπερνά τις άμυνες του εμβολίου.

Οι ειδικοί θεωρούν αυτόν τον αριθμό μάλλον αμελητέο, αν αναλογιστούμε ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Από την άλλη πλευρά, ενόψει πιθανού νέου κύματος της πανδημίας, προτείνουν να χορηγηθεί τρίτη, αναμνηστική δόση σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και όχι μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο αρχίζει να υποχωρεί», λέει ο ιολόγος Χέντρικ Στρέεκ από το πανεπιστήμιο της Βόννης. Για τον ερευνητή Λέιφ Σάντερ η καλύτερη προστασία από τον ιό προσφέρεται όταν έχουν περάσει μία έως δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση, στη συνέχεια η προστασία αρχίζει να υποχωρεί, αλλά και πάλι ο εμβολιασμένος διαθέτει καλύτερη άμυνα απέναντι στον ιό σε σύγκριση με έναν ανεμβολίαστο.

«Προστασία από δυσάρεστες επιπλοκές»

Όλα αυτά δεν εκπλήσσουν. Ήδη τον περασμένο Απρίλιο ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν είχε επισημάνει ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό, αν έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τη δεύτερη δόση. Ακόμη πιο σημαντική από την προστασία έναντι του ιού, τονίζει πάντως ο Χέντρικ Στρέεκ, είναι η προστασία από σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση μόλυνσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όσοι εμβολιασμένοι νοσούν θα έχουν ελαφρά συμπτώματα ή δεν θα αντιληφθούν καν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Ιδιαίτερες δυσκολίες εμφανίζονται στους ηλικιωμένους ή σε όσους υποφέρουν από υποκείμενο νόσημα. Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 1076 περιπτώσεις ανθρώπων που- αν και εμβολιασμένοι- ασθένησαν και τελικά πέθαναν από τον κορονοϊό. Από αυτούς, οι 782 είναι άνω των 80 ετών. «Αυτή η εικόνα αντανακλά τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που ούτως ή άλλως διατρέχει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ανεξάρτητα από την προστασία ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», αναφέρουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ενώ χαρακτηρίζουν «αναμενόμενη» την αύξηση του αριθμού των ασθενών ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Τρίτη δόση για όλους;

Από τις αρχές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: