Κορονοϊός: Ο κίνδυνος θανάτου για τους πάσχοντες από διαβήτη

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος θανάτου για τους πάσχοντες από διαβήτη

Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους 20-79 ετών στον κόσμο -συνολικά περισσότεροι από 463 εκατομμύρια ενήλικες- ζουν με διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι η δεύτερη συχνότερη χρόνια πάθηση στα παιδιά. Ευθύνεται για το 85% των περιστατικών διαβήτη στις ηλικίες κάτω των 20 ετών, ενώ παρουσιάζει αυξητική τάση.

Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά περίπου το 90% των διαβητικών και συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κακός έλεγχος του σακχάρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης κ.ά. Επιπλέον, οι διαβητικοί, όπως δείχνουν και οι νέες μελέτες, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι με πιο προχωρημένο διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου εάν μολυνθούν από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τη μελέτη, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά ή θανατηφόρα Covid-19 έχουν οι ηλικιωμένοι παχύσαρκοι διαβητικοί άνδρες με άλλα υποκείμενα νοσήματα, που κάνουν χρήση ινσουλίνης και στατινών.

Η νέα μελέτη (συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τη δρα Σαμπρίνα Σλέσινγκερ του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), αξιολόγησε 60 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 44.509 ανθρώπους από 18 χώρες.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με διαβήτη είναι 39% πιθανότερο να πεθάνουν από την Covid-19 σε σχέση με τις διαβητικές γυναίκες, ενώ οι ασθενείς άνω των 65 ετών με διαβήτη έχουν υπερτριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν λόγω κορονοϊού σε σχέση με τους κάτω των 65 ετών. Για κάθε πρόσθετο έτος στην ηλικία, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου ενός διαβητικού από Covid-19 αυξάνει κατά 5%. Οι παχύσαρκοι διαβητικοί έχουν 47% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω κορονοϊού, σε σχέση με τους διαβητικούς που έχουν κανονικό βάρος (δείκτη μάζας σώματος 18,5-25).

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν έξτρα ινσουλίνη για να ελέγχουν το επίπεδο του σακχάρου τους (συνήθως αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο), έχουν 79% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σε σχέση με όσους δεν χρειάζονται ινσουλίνη για τον έλεγχο του διαβήτη τους. Αντίθετα, όσοι κάνουν θεραπεία με μετφορμίνη, έχουν 37% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από κορονοϊό.

Οι διαβητικοί με υποκείμενα νοσήματα έχουν πρόσθετο κίνδυνο. Έτσι, εκείνοι με καρδιαγγειακή νόσο έχουν κατά 39% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, εκείνοι με χρόνια…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: