Κορονοϊός: Ο ρόλος των μικροβίων του εντέρου στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Κορονοϊός: Ο ρόλος των μικροβίων του εντέρου στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Η ποικιλομορφία και η ποσότητα των βακτηρίων που απαρτίζουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο, μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της Covid-19, καθώς και την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία νέα επιστημονική μελέτη, η πρώτη που κάνει αυτήν τη διαπίστωση.

Οι ανισορροπίες του εντερικού μικροβιακού «οικοσυστήματος» μπορούν, επίσης, να εμπλέκονται στην παραμονή των συμπτωμάτων επί μήνες (η λεγόμενη «μακρά Covid-19»). Η νόσος είναι πρωτίστως αναπνευστική, αλλά -όπως δείχνει και η νέα μελέτη- το έντερο μπορεί επίσης να παίζει έναν ρόλο, όπως έχει ήδη φανεί σε άλλες παθήσεις του εντέρου και όχι μόνο.

Το έντερο είναι το μεγαλύτερο ανοσολογικό όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι ήδη γνωστό ότι τα μικρόβιά του επηρεάζουν τις ανοσιακές αντιδράσεις. Συνεπώς, δεν είναι παράξενο που κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιατρικής Σίου Νγκ του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων από 100 ασθενείς Covid-19 σε νοσοκομεία και 78 υγιείς (ομάδα ελέγχου). Η σοβαρότητα της Covid-19 θεωρήθηκε ήπια εάν δεν υπήρχαν ενδείξεις πνευμονίας στις ακτινογραφίες, μέτρια εάν υπήρχε πνευμονία με πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα, σοβαρή εάν οι ασθενείς δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν κανονικά και κρίσιμη εάν χρειάζονταν διασωλήνωση σε ΜΕΘ ή εμφάνιζαν οργανική ανεπάρκεια.

Διαπιστώθηκε ότι η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος εμφάνιζε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους με Covid-19 και χωρίς τη νόσο, άσχετα με το εάν είχαν κάνει φαρμακευτική θεραπεία (π.χ. με αντιβιοτικά). Οι ασθενείς Covid-19 είχαν πολύ υψηλότερους αριθμούς των βακτηρίων Ruminococcus gnavus, Ruminococcus torques και Bacteroides dorei. Είχαν, επίσης, πολύ μικρότερες ποσότητες εκείνων των ειδών των βακτηρίων που μπορούν να επηρεάσουν την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού, όπως Bifidobacterium adolescents, Faecalibacterium prausnitzii και Eubacterium rectale. Οι χαμηλότεροι αριθμοί των τελευταίων βακτηρίων συνδέονταν ιδιαίτερα με σοβαρότερη λοίμωξη. Οι αριθμοί αυτών των μικροοργανισμών παρέμεναν χαμηλοί στα δείγματα που συλλέχθηκαν από το έντερο έως 30 ημέρες μετά την αποδρομή του κορονοϊού από το σώμα των ασθενών.

Η λοίμωξη Covid-19 ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τις κυτταροκίνες της φλεγμονής. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει υπεραντίδραση της άμυνας του οργανισμού («καταιγίδα κυτταροκινών»), με συνέπεια να προκαλείται εκτεταμένη βλάβη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: