Κορωνοϊός: Ποια είναι η σωστότερη στιγμή για τεστ αν πρόκειται να ταξιδέψετε | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός: Ποια είναι η σωστότερη στιγμή για τεστ αν πρόκειται να ταξιδέψετε  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Έχετε να ταξιδέψετε ή να βγείτε για ποτό σε πολυσύχναστο μέρος ή ακόμη και να παρευρεθείτε σε μια μεγάλη συναυλία ή άλλη εκδήλωση; Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19 προκειμένου να είστε ασφαλείς εσείς και οι γύρω σας είναι λίγα λεπτά πριν φύγετε από το σπίτι και όχι ώρες νωρίτερα ή την προηγούμενη ημέρα – μάλιστα οι υπεύθυνοι εκδηλώσεων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σχεδόν στο μισό αν διεξάγουν rapid test στο κοινό κατά την είσοδό του στην εκάστοτε εκδήλωση.

Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη επιδημιολόγων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Public Health». Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε στατιστική ανάλυση προκειμένου να εξετάσει πόσο αποτελεσματική είναι η στρατηγική διεξαγωγής των διαγνωστικών τεστ με βάση τον χρόνο στη μείωση της μετάδοσης της COVID-19.

Ιδανικά, με βάση τους ερευνητές, οι άνθρωποι θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ (μάλιστα ένα rapid test στο σπίτι είναι αρκετό καθώς δίνει γρήγορα αποτελέσματα και ας μην έχει και τόσο μεγάλη ακρίβεια) την ημέρα κατά την οποία θα παρευρεθούν σε μια εκδήλωση ή θα βρεθούν σε έναν χώρο με πολύ κόσμο όπως ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο. Οπως επισημαίνουν μάλιστα, η στρατηγική που ακολουθούν ακόμη κάποιες χώρες σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιώτες χρειάζεται να έχουν αρνητικό τεστ 72 ή και περισσότερων ωρών πριν από την άφιξή τους, δεν έχει αποτέλεσμα.

Θέμα λίγων ωρών το θετικό από το αρνητικό τεστ

Και αυτό διότι ο κορωνοϊός πολλαπλασιάζεται εκθετικά στο ανθρώπινο σώμα, ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τζέφρι Τάουνσεντ, καθηγητής Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ και εξήγησε ότι ένα rapid test μπορεί να αποτύχει να ανιχνεύσει τα πρώτα «ίχνη» του ιού προτού το ιικό φορτίο στον οργανισμό αυξηθεί τόσο ώστε το τεστ να βγει θετικό. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλές φορές είναι θέμα μόλις λίγων ωρών το αν το τεστ θα βγει αρνητικό ή θετικό: ένα άτομο που είχε αρνητικό τεστ είναι πιθανό να είναι ήδη μολυσμένο και ικανό να μεταδώσει τον ιό και στο άτομο αυτό το τεστ θα έβγαινε θετικό μόλις λίγες ώρες αργότερα. «Η νόσος είναι πραγματικά πολύ μεταδοτική για μια μικρή περίοδο χρόνου. Αν πάμε ακόμη και λίγο πίσω στον χρόνο, συχνά μπορεί να υπάρχει ελάχιστος ιός μέσα στον οργανισμό ενώ λίγο αργότερα το ιικό φορτίο να βρίσκεται στα ύψη» σημείωσε ο καθηγητής.

40% η πιθανότητα μετάδοσης χωρίς καθόλου τεστ

Ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: