Κορονοϊός: Ποια καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν ακόμη και ένα χρόνο μετά

Κορονοϊός: Ποια καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν ακόμη και ένα χρόνο μετά

Αρκετό χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο Covid-19, ακόμη και ύστερα από ένα έτος, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για νέα καρδιολογικά προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, όπως δείχνει μία νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το «Science» και το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία για την εμφάνιση νέων καρδιαγγειακών προβλημάτων σε 153.760 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό, 5,6 εκατομμύρια που δεν είχαν μολυνθεί και άλλα 5,9 εκατομμύρια προ πανδημίας.

Διαπιστώθηκε ότι ένα έτος μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης Covid-19 οι αναρρώσαντες είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα, 69% για καρδιακή αρρυθμία, 52% για εγκεφαλικό, 72% για καρδιακή ανεπάρκεια και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για δυνητικά θανατηφόρο θρόμβο αίματος στους πνεύμονες, σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί και αρρωστήσει από κορονοϊό.

Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά και τα δύο φύλα, νέους και ηλικιωμένους, καπνιστές και μη, διαβητικούς και μη, παχύσαρκους και μη. Επίσης, όσους είχαν περάσει ακόμη και σχετικά ήπια Covid-19, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, αν και η πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων αργότερα είναι μεγαλύτερη για όσους είχαν πιο βαριά Covid-19.

Ο καρδιολόγος Έρικ Τόπολ του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Sripps επεσήμανε ότι «τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά… χειρότερα του αναμενομένου. Όλες αυτές είναι πολύ σοβαρές διαταραχές. Αν κανείς νόμιζε ότι η Covid είναι σαν τη γρίπη, τα νέα αδιάψευστα δεδομένα δείχνουν ότι σίγουρα δεν είναι. Πρόκειται, πιθανώς, για την πιο εντυπωσιακή μελέτη σχετικά με τη μακρά Covid-19 που έχουμε δει μέχρι σήμερα».

«Στην μετα-Covid εποχή, η Covid-19 μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα”, δήλωσε η καρδιολόγος Λαρίσα Τερεσένκο της Κλινικής Κλίβελαντ.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μακρόχρονη βλάβη στην καρδιά και στα αγγεία. Παρόμοια πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα, οδηγώντας σε συμπτώματα χαρακτηριστικά της μακράς Covid-19», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, κλινικός επιδημιολόγος Ζιγιάντ Αλ-Άλι του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις.

Ακριβώς με ποιον μηχανισμό ο κορονοϊός προκαλεί βλάβη σε βάθος χρόνου στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία παραμένει επίμαχο και υπό συζήτηση θέμα μεταξύ των επιστημόνων. Μία πιθανή αιτία είναι η πρόκληση φλεγμονής στα επιθηλιακά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: