Κορωνοϊός: Τι φοβούνται, τι ελπίζουν για το 6ο κύμα – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κορωνοϊός: Τι φοβούνται, τι ελπίζουν για το 6ο κύμα

«Καλό μεσημέρι σε όλους. Ψυχραιμία να έχουμε. Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη. Και τη στιγμή που σας μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της…».

Το Σάββατο, πριν από δύο χρόνια, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε το πανελλήνιο για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν μόλις 52 λέξεις, για να αλλάξει η ζωή μας. Δύο χρόνια μετά και ενώ η χώρα φαίνεται να αφήνει αργά αλλά σταθερά πίσω της το πέμπτο κύμα, το ερώτημα που παραμένει επίκαιρο είναι εάν και πότε θα έρθει το επόμενο.

Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει. Επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα χειρότερα έχουν ήδη συμβεί. Παράλληλα, όμως, αφουγκράζεται κανείς στον επιστημονικό λόγο και μία προειδοποίηση για εκείνα που δυνητικά θα μπορούσαν να έλθουν. Εστιάζοντας, δε, στους ανεμβολίαστους – σημειωτέον πως στη χώρα μας, η «μαύρη τρύπα» των περίπου 300.000 μη εμβολιασμένων πολιτών 60+ δεν έχει συρρικνωθεί αισθητά – προειδοποιούν πως εφόσον σηκωθεί το έκτο κύμα δεν θα είναι… αναίμακτο.

Προειδοποίηση

Ηδη, στις αρχές της εβδομάδας, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία διατηρεί όλο αυτό το διάστημα που εξελίσσεται η υγειονομική κρίση ένα σταθερό και ήπιο λόγο, αποφεύγοντας ηχηρές τοποθετήσεις με εφιαλτικές προεκτάσεις, προειδοποίησε πως «δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός επιδημικού κύματος». Την ίδια άποψη συμμερίζονται συνάδελφοί της παγκοσμίως. Μάλιστα, μελετώντας προσεκτικά την πορεία του ιού τους τελευταίους 24 μήνες, διαπιστώνουν ότι ακολουθεί ένα χρονικό μοτίβο, βάσει του οποίου χαρτογραφούν ημερολογιακά την επόμενη επικίνδυνη ζώνη. Πιο συγκεκριμένα, τα κύματα απέχουν μεταξύ τους περίπου έξι μήνες.

Επιδημιολογικές καμπύλες

Με βάση τα παραπάνω, ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown Mark Dybul, που είχε προβλέψει με ακρίβεια τις τάσεις εξέλιξης του κορωνοϊού, εκτιμά πως οι επιδημιολογικές καμπύλες θα αρχίσουν να ανηφορίζουν και πάλι έπειτα από έξι ή οκτώ μήνες. Επιχειρώντας, δε, να προβλέψει το μέλλον, σημειώνει ότι το νέο στέλεχος του πανδημικού ιού «πιθανόν να είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Είναι επίσης πιθανό να είναι και πιο μεταδοτικό, δεν γνωρίζουμε όμως εάν θα είναι και πιο σοβαρό». Αλλωστε, τη χρονική αλληλουχία των πανδημικών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: