Κώστας Ζαχαριάδης: Ας σταματήσει ο κ. Βορίδης να τσαλαβουτά σε θέματα για τα οποία έχει πλήρη άγνοια

Κώστας Ζαχαριάδης: Ας σταματήσει ο κ. Βορίδης να τσαλαβουτά σε θέματα για τα οποία  έχει πλήρη άγνοια

«Για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ανακαλύπτει την Αμερική» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, με αφορμή την ανακοίνωση ότι προωθείται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και την ίδρυση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους φορείς του δημόσιου τομέα. 

Η δήλωση του Κ. Ζαχαριάδη  

«Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι προωθείται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και την ίδρυση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους φορείς του δημόσιου τομέα. Είπε ακόμη ότι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου θα στελεχωθούν από τους λεγόμενους εσωτερικούς ελεγκτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή, το οποίο θα αποκτάται κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος στο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ας δούμε τι ισχύει σήμερα:

Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου προβλέπονται στο νομικό μας πλαίσιο ήδη από το 2006. Με βάση τους νέους οργανισμούς που δημιουργήθηκαν το 2017, τα Υπουργεία διαθέτουν τέτοιες μονάδες. Επίσης, μονάδες εσωτερικού ελέγχου λειτουργούν ήδη και σε πολλούς ΟΤΑ και δεν χρειαζόταν προφανώς η νέα κυβερνητική εξαγγελία.

Το πιστοποιητικό ελεγκτικής επάρκειας εσωτερικού ελεγκτή είναι ακόμη μία δημιουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση της αριστείας φρόντισε να απαξιώσει. Το 2017 θεσπίστηκε το πιστοποιητικό ελεγκτικής επάρκειας που θα έπρεπε να φέρουν σε πρώτη φάση οι Ειδικοί Επιθεωρητές του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Πράγματι διεξήχθη το σχετικό σεμινάριο από το ΕΚΔΔΑ, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και χορηγήθηκαν κατόπιν εξετάσεων τα σχετικά πιστοποιητικά.

Με την ίδρυση και τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που μεταξύ άλλων κατάργησε και τον ενοχλητικό θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το πιστοποιητικό αγνοήθηκε πλήρως και περιήλθε σε αφάνεια. Κανένα νέο σεμινάριο δεν οργανώθηκε για τους επιθεωρητές της Αρχής Διαφάνειας εδώ και ενάμιση χρόνο.

Τι νομοσχέδιο εξαγγέλλει λοιπόν ο κ. Βορίδης: Θα νομοθετήσει εκ νέου τα ήδη θεσμοθετημένα;

Βέβαια, η κυβέρνηση των «αρίστων» αρέσκεται να εμφανίζει ως καινοτομίες θεσμούς και διαδικασίες που ήδη εφαρμόζονται στη δημόσια διοίκηση. Τα ίδια έκανε άλλωστε με τον πρόσφατο νόμο για το ΑΣΕΠ, ενώ με πρόσφατες διαρροές του ο κ. Βορίδης υπόσχεται αναβάθμιση της πλατφόρμας της απογραφής των δημοσίων…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: