Κριμαία: Μυστήριο με τον οδηγό του φορτηγού που ανατινάχτηκε στη γέφυρα, καμικάζι ή θύμα;

Κριμαία: Μυστήριο με τον οδηγό του φορτηγού που ανατινάχτηκε στη γέφυρα, καμικάζι ή θύμα;

Άγνωστη εξακολουθεί να είναι η ταυτότητα του οδηγού του φορτηγού, το οποίο εξερράγη στη γέφυρα του Κερτς τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του φορτηγού.

Είναι ο εικονιζόμενος Μπόρις Γιουσούμποφ από το Κρασνοντάρ στη Ρωσία, ο οποίος πούλησε το όχημα σε άλλο άτομο, το οποίο δεν άλλαξε το όνομα του ιδιοκτήτη. Έτσι στα χαρτιά ιδιοκτήτης φαινόταν ακόμη ο Γιοσούμποφ.

Στον έλεγχο που έγινε για την είσοδο στη γέφυρα, ο οδηγός ήταν ήρεμος, είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά και δεν κίνησε υποψίες στους αστυνομικούς. Το φορτηγό ήταν πλήρως φορτωμένο.

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το πώς προκλήθηκε η μεγάλη έκρηξη στη γέφυρα Κερτς, νωρίς το Σάββατο, ένα πλήγμα σε μια κρίσιμης σημασίας υποδομή για τη Ρωσία, αλλά και πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας, μέσα στην επικράτειά της.

Ποιος σχεδίασε την επίθεση; Ποιος την εκτέλεσε με τρόπο που μοιάζει υποδειγματικός; Ήταν ο οδηγός σε αποστολή αυτοκτονίας ή ήταν ανυποψίαστος για το ότι το όχημά του είχε παγιδευτεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών; Για την ώρα  καμία πλευρά δεν δίνει σαφείς απαντήσεις.

Ποιος εκτέλεσε την επίθεση

Η Ουκρανία, από νωρίς το Σάββατο έσπευσε να χαιρετήσει το πλήγμα, αλλά επισήμως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι οι δυνάμεις της ήταν πίσω από την επίθεση

«Η Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Ο,τιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία, οτιδήποτε έχει καταληφθεί από τη Ρωσία πρέπει να ανακαταληφθεί» έγραψε στο Twitter, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του προέδρου Ζελένσκι.

Εξίσου κρυπτική ήταν η ανάρτηση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ή οποία εξέδωσε ανακοίνωση παραφράζοντας ένα ποιήμκα του εθνικού ποιητή της χώρας, Τάρας Σεβτσένκο. «Αυγή, η γέφυρα καίγεται όμορφα».

Ανεπίσημα, Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του ευθύνονται για την επίθεση στη γέφυρα. Η εφημερίδα Ukrainska Pravda έγραψε και αυτή ότι η SBU ενεπλάκη την επίθεση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εμφανίζονται για την ώρα προσεκτικές. Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρέινσλαου είναι πάντως ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: