Κρίση διαρκείας στην ενέργεια: Οι ομάδες – στόχοι της κυβέρνησης

Κρίση διαρκείας στην ενέργεια: Οι ομάδες - στόχοι της κυβέρνησης

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Δεν φαίνεται φως στο ενεργειακό «τούνελ» καθώς οι τιμές χτυπάνε κόκκινο και δεν υπάρχουν ελπίδες για άμεση αποκλιμάκωση. Το ενεργειακό ράλι – που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία – επηρεάζει και μια σειρά βασικών αγαθών, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας κυρίως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια που είναι πεπερασμένα. Καμπανάκι χτύπησε  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στο Open είπε χαρακτηριστικά «ψυχραιμία, είμαστε σε πόλεμο. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η εικόνα είναι πως κάθε ημέρα είναι δυσμενέστερη από την προηγούμενη». 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν για το πως θα εξελιχθούν  τα πράγματα όσον αφορά στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε αύξηση κατά 10% στις τιμές της ενέργειας (με το φυσικό αέριο να έχει ανατιμηθεί κατά 100% τις τελευταίες ημέρες) αυξάνει κατά 0,2 μονάδες τον πληθωρισμό. Παράλληλα δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν  με ακρίβεια οι επιπτώσεις στο εμπόριο (με βασικό πρόβλημα στα σιτηρά) και στον τουρισμό, ενώ η αβεβαιότητα  αυξάνει το κόστος δανεισμού ειδικά για την Ελλάδα που δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος να υπάρξει ένα ευρωπαϊσμό σχέδιο δράσης για την απορρόφηση των κραδασμών στο ενεργειακό πεδίο. Παράλληλα κρίσιμη μάχη δίνεται για την εξαίρεση των δαπανών για την ενέργεια και την άμυνα από το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ωστόσο έως ότου κλειδώσουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις στην κυβέρνηση καλούνται να επεκτείνουν τα μέτρα στήριξης για να προστατευτούν τα νοικοκυριά από το τσουνάμι  των ανατιμήσεων. Προτεραιότητα δίνεται στην παράταση του ενεργειακού πλέγματος στήριξης για όσο διάστημα απαιτηθεί

Παράλληλα η κυβέρνηση εστιάζει σε τρεις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού:

1. Τους πλέον ευάλωτους που είναι αναγκαίο να στηριχτούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί ένα έκτακτο επίδομα- μια επιταγή ακρίβειας- πριν από το Πάσχα και μέσα στο Μάρτιο αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να στηριχθούν χαμηλοσυνταξιούχοι (με εισοδηματικά κριτήρια) και δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος Όσον αφορά στους χαμηλόμισθους το Μάιο θα μπει σε εφαρμογή η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. 

2.Τη μεσαία τάξη. Μέσα στο μήνα έρχεται προς ψήφιση το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: