Κριτική στον Τζόνσον για την επιλογή του να επιστρέψει με αεροπλάνο από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο

Κριτική στον Τζόνσον για την επιλογή του να επιστρέψει με αεροπλάνο από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο

Αφού κάλεσε να γίνουν προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην COP26, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιστρέψει από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο με αεροπλάνο, ένα μέσο μεταφοράς πολύ πιο ρυπογόνο από το τρένο, επιλογή που ανάγκασε την Ντάουνινγκ Στριτ να δικαιολογηθεί.
Ερχόμενος απευθείας από τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη την Κυριακή, ο συντηρητικός ηγέτης έφτασε στη Σκοτία, για τη διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιείται έως τις 12 Νοεμβρίου, η οποία είναι κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, με το κυβερνητικό αεροσκάφος Airbus, στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Θα χρησιμοποιήσει το ίδιο μεταφορικό μέσο για να επιστρέψει στο Λονδίνο αύριο Τρίτη, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν η COP26 δεν εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, «τα παιδιά μας (…) δεν θα μας το συγχωρήσουν».
«Είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να μπορεί να μετακινείται σε όλη τη χώρα και αντιμετωπίζουμε σημαντικούς χρονικούς περιορισμούς», δικαιολογήθηκε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Γλασκόβη. «Το καύσιμο που χρησιμοποιεί το αεροσκάφος είναι βιώσιμο και οι εκπομπές αντισταθμίζονται επίσης», επέμεινε.
Η Γλασκώβη, η πολυπληθέστερη πόλη της Σκοτίας, απέχει από το Λονδίνο μέσω αεροπορικής πτήσης μια ώρα, αλλά το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από πέντε ώρες με το τρένο.

Άλλοι ηγέτες είναι γνωστοί επίσης για τα «ρυπογόνα» ταξίδια τους, με πρώτο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του οποίου η συνοδεία στη G20 στη Ρώμη αριθμούσε συνολικά πάνω από 80 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά μεγάλης κατανάλωσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου του, γνωστό με το παρατσούκλι “The Beast” (“το Θηρίο”).

«Ο Μπόρις Τζόνσον σωστά προειδοποιεί ότι ο κόσμος βρίσκεται “Ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα” σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Άντοου, διευθυντής της ΜΚΟ Power Shift Africa, ο οποίος πιστεύει ότι το τρένο θα ήταν επομένως πιο κατάλληλο μέσο.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση μείωσε αυτή την εβδομάδα τον φόρο στις μικρής διάρκειας πτήσεις, προς ενόχληση περιβαλλοντολόγων. «Ίσως αν η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την φορολόγηση εσωτερικών πτήσεων για να βελτιώσει τη σιδηροδρομική της υποδομή, οι τρόποι μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα ήταν ευκολότεροι, φθηνότεροι και ευρύτερα χρησιμοποιούμενοι».

Οι αεροπορικές μεταφορές βρίσκονται στο στόχαστρο περιβαλλοντολόγων….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: