Κυνήγι φόρων με 13 ηλεκτρονικές εφαρμογές και αυτόματους ελέγχους

Αυτόματους επιτόπιους ελέγχους της Εφορίας μέσω tablets, διασύνδεση με τις τράπεζες για τον περιορισμό των υπερ-κατασχέσεων καταθέσεων, αυτόματες επιστροφές φόρων και ανάλυση της συμπεριφοράς των φορολογουμένων, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι νέες εφαρμογές που θα θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ, εντός του 2023.

Σε ότι αφορά στους ελέγχους, φέτος τίθεται σε παραγωγική λειτουργία, το ηλεκτρονικό σύστημα «ElenxisLive», στόχο τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών ελέγχων, το οποίο πρέπει να σημειωθεί, ότι επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2022, αλλά αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2023.

Με το «ElenxisLive» οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet και έτσι θα έχουν το πλήρες προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών που θα ελέγχουν. Συγκεκριμένα θα ελέγχουν:

Αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας
Αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ.
Αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία. 
Τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, αφού οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).
Αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
Επίσης, θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και μετά τον έλεγχο, θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών όπως και το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο (live) στο Taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων.

Άλλες 13 ηλεκτρονικές εφαρμογές

Παράλληλα εντός του 2023 τίθενται σε λειτουργία οι ακόλουθες εφαρμογές:

Η ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, που θα λειτουργήσει τον Ιούλιο του 2023.
Η Οριστικοποίηση Πλαισίου και Διαδικασίας Ψηφιακών Κοινοποιήσεων, που λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2023.
Η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιοσδήποτε διοικητικής διαδικασίας, μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακής Υπηρεσίας (Web Service) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων, που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2023.
Οι διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων, που θα ολοκληρωθούν  τον Ιούνιο του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: