Κύπρος: Διασυρμού συνέχεια από το Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια – Εμπλοκή και στο βρετανικό ποδόσφαιρο

Κύπρος: Διασυρμού συνέχεια από το Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια - Εμπλοκή και στο βρετανικό ποδόσφαιρο

Με ένα νέο ντοκιμαντέρ το δίκτυο Al Jazeera συνέχισε τις αποκαλύψεις που αφορούν στον κατ’ ευφημισμό “Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα” (ΚΕΠ), με το οποίο παραχωρήθηκαν χιλιάδες “χρυσά διαβατήρια“.
Το νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στη Βρετανία με εμπλοκή Κυπρίων για παροχή χρυσών διαβατηρίων.

Το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera που δημοσιεύθηκε χθες αργά το απόγευμα με τίτλο «The Men Who Sell Football» αφορά έρευνα υπό κάλυψη δημοσιογράφων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά οι δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου αποκαλύπτουν τον τρόπο που τα αγγλικά ποδοσφαιρικά σωματεία εξαγοράζονται από εγκληματίες και μετατρέπονται σε οχήματα ξεπλύματος εσόδων από τα διάφορα εγκλήματά τους. Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι του Al Jazeera φαίνονται να συναντούν μεσάζοντες οι οποίοι τους λένε πως είναι σε θέση να κρύψουν βρόμικο χρήμα πίσω από αδιαφανή υπεράκτια καταπιστεύματα (offshore trusts), να υποβάλλουν αναφορές για να αποκρύψουν στοιχεία και να δώσουν στους εγκληματίες ψευδείς ταυτότητες.
Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, φτάνοντας στο παρά πέντε της συμφωνίας για εξαγορά της ομάδας Derby County, ενός από τους παλαιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας που ήταν δύο φορές πρωταθλήτρια του αγγλικού πρωταθλήματος. Οι δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου συναντούν συγκεκριμένα τον Christopher Samuelson, έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ειδικό πάνω σε θέματα offshore trusts και συμφωνιών για εξαγορά ποδοσφαιρικών ομάδων, που περιγράφεται ως «ο ιδανικός άνθρωπος του παρασκηνίου».

Στο νέο ντοκιμαντέρ, οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera με κρυφές κάμερες λένε στον Samuelson ότι ένας Κινέζος επενδυτής, τον οποίο δήθεν εκπροσωπούσαν θέλει να αποκρύψει και να ξεπλύνει βρώμικο χρήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αυτός ο Κινέζος επενδυτής, αλλά τον παρουσίασαν ως άνθρωπο με πολλά χρήματα, ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην σε 7 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα μέσω καζίνο στο Μακάο.

Στην υπόθεση ως συνεργάτης του Samuelson παρουσιάζεται ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Keith Hunter ο οποίος είχε υπάρξει αστυνομικός της Scotland Yard. Ο Samuelson και ο Hunter ενημερώνουν τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους ότι μπορούν να εξασφαλίσουν στον “Κινέζο επενδυτή” και νέο διαβατήριο και ταυτότητα ωστε να διευκολυνθεί η κομπίνα με την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας και να εξαπατηθούν οι βρετανικές αρχές.

Ο Keith Hunter υποστηρίζει ότι το έχει ξανακάνει με Ρώσους,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: