Κύπρος : «Μετασεισμοί» από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Κύπρος : «Μετασεισμοί» από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων

Χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών η υπόθεση με τα χρυσά διαβατήρια στην Κύπρο, με τη χορήγηση δηλαδή κυπριακών διαβατηρίων και κατ΄ επέκταση κυπριακής ιθαγένειας (καθώς και ιθαγένειας χώρας μέλους της ΕΕ), χωρίς έλεγχο ακόμα και σε άτομα που διώκονταν ως εγκληματίες στις χώρες τους ή που βρίσκονταν στη φυλακή για φορολογικές και άλλες απάτες.

Ήταν επόμενο ότι το σκάνδαλο αυτό, που αποκάλυψε το Al Jazeera, θα προκαλούσε την οργή της ΕΕ, αλλά και σοβαρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα στην Κύπρο.

Επίθεση σε εργαζόμενο του μετρό: Θέμα ωρών η σύλληψη των δραστών – Τι ψάχνει η ΕΛΑΣ

Αλλά αυτό που συνέβη προχθές με ένα ρεπορτάζ του διευθυντή της «Καθημερινής» (κυπριακή έκδοση) Ανδρέα Παράσχου δεν είχε προηγούμενο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μέχρι πρότινος διευθυντής της εν λόγω εφημερίδας εμπλέκει τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος «εξομολογήθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα για το ένα δισ. ευρώ που θα έβγαζε ο Πρόεδρος της Κύπρου από τα χρυσά διαβατήρια. Ένα δισ. ευρώ τα οποία τα διοχέτευε με ιδιωτικές πτήσεις, όπως ισχυριζόταν, στις Σεϋχέλλες.

Όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε πολιτικός σεισμός στην Κύπρο και μάλιστα σε μια λεπτή φάση του Κυπριακού με την παρουσία στο νησί της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κυρίας Λουτ και τις ετοιμασίες που γίνονται για τη συμμετοχή σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Διαψεύσεις από Αναστασιάδη και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρόεδρος της Κύπρου το διέψευσε αμέσως, όπως το διέψευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο διευθυντής της «Καθημερινής» υπέβαλε με υπαινιγμούς την παραίτησή του, η οποία και έγινε αμέσως αποδεκτή.

Έτσι η υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων προκαλεί για άλλη μια φορά σημαντικούς πολιτικούς τριγμούς στο κυπριακό πολιτικό σύστημα. Ο διευθυντής της εφημερίδας αναφέρει ότι όσα είχε καταγγείλει στο άρθρο του για τον πλουτισμό του Προέδρου της Κύπρου από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων βασίζονται σε «εξομολόγηση» του ίδιου του κ. Αναστασιάδη σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα προς τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα εκμυστηρεύτηκε ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο (δικηγορικό) γραφείο 300 εκατ. ετησίως που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». Αναφέρει προσθέτοντας ότι ίσως τα έσοδα θα έφθανε το ένα δισ. ευρώ.

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως όσα ανυπόστατα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου κ. Παράσχου «περί…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: