Κύστεις ωοθηκών: Έχουν όλες την ίδια μορφή;

Κύστεις ωοθηκών: Έχουν όλες την ίδια μορφή;

Οι ωοθήκες είναι δύο υπόλευκα («λευκωπά») όργανα με σχήμα αμυγδάλου, των οποίων η επιφάνεια παρουσιάζεται ανομοιόμορφη, καθότι φέρουν συνήθως μικρά εξογκώματα.
Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας οι ωοθήκες έχουν μήκος 3 έως 5 εκατοστά περίπου, αλλά μετά την εμμηνόπαυση «συρρικνώνονται» και εμφανίζονται ατροφικές.

Οι ωοθήκες εντοπίζονται εκατέρωθεν της μήτρας πλησίον των κοιλιακών σαλπιγγικών στομίων, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.Τα όργανα αυτά είναι οι γεννητικοί αδένες του θήλεος.

Ο όρος «γεννητικοί» υποδηλώνει, πως οι ωοθήκες είναι τα όργανα, που εμπλέκονται στην αναπαραγωγική λειτουργία, ενώ ο όρος «αδένες» φανερώνει την λειτουργία των ωοθηκών ως οργάνων, που παράγουν ορμόνες.

Η λειτουργία τους είναι διττή:
αποτελούν την έδρα αποθήκευσης και ωρίμανσης των ωαρίων, δηλαδή των κυττάρων, που ενωνόμενα με ζωντανά σπερματοζωάρια γονιμοποιούνται και προκύπτει αρχόμενη κύηση
αποτελούν έδρα παραγωγής ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας
Τι ονομάζουμε κύστεις των ωοθηκών;
Οι κύστεις των ωοθηκών είναι μορφώματα έχοντα τη μορφή κλειστού ασκού («σάκου»), τα οποία είναι πλήρη (γεμάτα) υγρού.
Έχουν όλες οι κύστεις των ωοθηκών την ίδια μορφή;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι…
Ας δούμε ως προς ποια χαρακτηριστικά είναι δυνατόν μία ωοθηκική κύστη να διαφέρει από μίαν άλλη:

Μέγεθος: Η διάμετρος κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά του μέτρου, έως και αρκετά εκατοστά (ακόμα και περισσότερα από 10)
Εντοπισμός: Ενδέχεται να εντοπίζονται τόσο στο εσωτερικό της ωοθήκης, όσο και στην εξωτερική της επιφάνεια.
Υφή του υγρού: Το υγρό των κυστικών αυτών μορφωμάτων ενδέχεται να είναι λιγότερο ή περισσότερο «πηχτό» Έτσι έχουμε κύστεις με υδαρές περιεχόμενο (το υγρό μοιάζει με το νερό) και κύστεις με περιεχόμενο, το οποίο είναι έως ένα βαθμό «παχύρευστο».
 Περιεχόμενο: Ενδέχεται εντός της κύστεως να εντοπίζεται μόνον υγρό, όπως συμβαίνει και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Μερικές όμως φορές εντός του υγρού εντοπίζονται και στερεά στοιχεία (τεμάχια ιστού).
Μορφή του τοιχώματος της κύστεως: Το τοίχωμα ενδέχεται να είναι λεπτό ή παχύ. Το πάχος του άλλοτε είναι ομοιόμορφο και άλλοτε όχι. Κάποιες φορές οι κύστεις δεν παρουσιάζουν τοίχωμα στο εσωτερικό τους και ονομάζονται «μονόχωρες», άλλες πάλι φορές εντός των κύστεων εντοπίζονται τοιχώματα (διαφράγματα), τα οποία τις χωρίζουν σε δύο ή περισσότερα «μέρη» ή «χώρους», οπότε μιλάμε για «πολύχωρα» κυστικά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: