Κυτταρική γήρανση: Τι είναι και πώς συνδέεται με τον επιθετικό καρκίνο και τον κορονοϊό

Κυτταρική γήρανση: Τι είναι και πώς συνδέεται με τον επιθετικό καρκίνο και τον κορονοϊό

Το μηχανισμό, αλλά και το ρόλο που παίζει η κυτταρική γήρανση στην καρκινογένεση και δη στην υποτροπή του καρκίνου, μέσω των μεταλλάξεων, ανακάλυψε το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ, και δημοσίευσε σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Cell», η οποία και χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Ομοσπονδία για την Έρευνα στον Καρκίνο «break through».

Στο ίδιο εργαστήριο, στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, διαπιστώθηκε και δημοσιεύθηκε, σε άλλη μελέτη στο «European Respiratory Journal», ότι ο κορονοϊός, όχι μόνο προκαλεί κυτταρική γήρανση, αλλά μέσα στα γηρασμένα κύτταρα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να μεταλλαχθεί.

Τις σημαντικές αυτές αποκαλύψεις έκανε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιστολογίας- Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παθολογοανατόμος με εξειδίκευση στη μοριακή βιολογία Βασίλης Γοργούλης, που είναι και ο συντονιστής της Εμβληματικής Δράσης. O καθηγητής σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, εξηγεί πως η γνώση του μηχανισμού της κυτταρικής γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τόσο στον καρκίνο, όσο και στην Covid19 με την βοήθεια σενολυτικών φαρμάκων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. «Είδαμε ξεκάθαρα σε νεκροτομικό υλικό ασθενών που αποβίωσαν από covid19 ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% των πνευμονοκυττάρων τους εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της κυτταρικής γήρανσης».

Μεταλλάξεις και καρκινογένεση

Η έρευνά μας, μας οδήγησε να ανακαλύψουμε έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς των κυττάρων, όταν αυτά εκτίθενται σε καρκινογόνα ερεθίσματα ή ουσίες, αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: «Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται μονοπάτι απόκρισης της βλάβης στο DNA. H ενεργοποίησή του, αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με τα ογκογόνα σήματα, οδηγεί τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, τα εν δυνάμει καρκινικά κύτταρα, είτε να πεθάνουν, μέσω ενός μηχανισμού που λέγεται απόπτωση, είτε να σταματάνε να πολλαπλασιάζονται και να μετασχηματίζονται σε γηρασμένα κύτταρα. Όμως, όταν ο οργανισμός μας είναι εκτεθειμένος συνεχώς σε καρκινογόνους παράγοντες, έχει σαν αποτέλεσμα ο αμυντικός αυτός μηχανισμός, ο οποίος επιδιορθώνει τις βλάβες και στην ουσία προστατεύει το γενετικό μας υλικό, να δυσλειτουργεί. Απόρροια αυτού είναι να δημιουργούνται σφάλματα στο γενετικό υλικό, δηλαδή γενομική αστάθεια, που με απλά λόγια είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες συσσωρεύονται και προάγουν την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: