Κυβέρνηση: Μαστίγιο και καρότο για την πανδημία

Κυβέρνηση: Μαστίγιο και καρότο για την πανδημία

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Αγώνα δρόμου για να αποφύγει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών κάνει η κυβέρνηση, που έχει εναλλακτικά σχέδια στο τραπέζι για να προλάβει ένα ασφυκτικό «πρέσινγκ» στο σύστημα υγείας. Σε αυτή τη φάση η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να πάρει «μετάθεση» η επιβολή πρόσθετων περιορισμών. 

Ωστόσο υπάρχει plan b με αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση της πανδημίας μέσα στο φθινόπωρο. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, που προβλέπει : 

* «Χαλάρωση» των περιορισμών για τους εμβολιασμένους (π.χ. άμεση επιστροφή στην εργασία όσων υγειονομικών κάνουν την πρώτη δόση) 

* Αυστηροποίηση  του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους αν χειροτερέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Δεδομένο είναι πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Το πρώτο κουδούνι χτυπά στις 13 του μήνα και σε αντίθεση με πέρσι τα σχολικά τμήματα δεν θα κλείνουν με το πρώτο κρούσμα (αυτό θα γίνεται μόνο αν νοσήσει το 50%  συν ένα των μαθητών). 

Προς το παρόν διπλή παρέμβαση έρχεται στον χώρο της υγείας, προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία. Ειδικότερα αύριο με τροπολογία θα δοθεί η δυνατότητα  σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά την πρώτη δόση (και όχι σε 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους).  Παράλληλα θα υπάρξει ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων, μετά και τα όσα είδαν το φως στην Καρδίτσα όπου διεξάγεται  έρευνα για εικονικούς εμβολιασμούς. 

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης – με αφορμή τους ελέγχους στο κέντρο υγείας  Παλαμά στην Καρδίτσα – ανακοίνωσε την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων. Παράλληλα ενεργοποίησε τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας και έδωσε άμεσα εντολή στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να διαταχθεί κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και να διαβιβαστεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν προγραμματίζονται ανακοινώσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ωστόσο σχετικές προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι για παν ενδεχόμενο (π.χ. ένστολοι, εκπαιδευτικοί).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που εξακολουθούμε να την έχουμε….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: