Λαγκάρντ: Απειλή για τον πληθωρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία – Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Δεν πρέπει να αντιδράσει η ΕΚΤ στην αύξηση του πληθωρισμού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά απειλή για τον πληθωρισμό, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η έξοδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2022, εκπλήσσοντας τις αγορές, οι οποίες έκαναν λόγο για στάση αναμονής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Οι αποφάσεις όπως ανακοινώθηκαν νωρίτερα αφορούν την επίσπευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΑΡΡ, πιθανόν το τρίτο τρίμηνο του έτους, την διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξει τον στόχο του πληθωρισμού και την επισήμανση ότι τα επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν περαιτέρω από το υφιστάμενο επίπεδο.

Η μη αναμενόμενη στροφή, σύμφωνα με πολλούς αναλυτέςτης ΕΚΤ, σε μία πιο περιοριστική κατεύθυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εκτροχιασμό του πληθωρισμού καθώς και στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την εξέλιξη του.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου. Αντιστοίχως για το 2022 η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 2,1% από 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται υποχώρηση του στο 1,5% από 1,8% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

Αρνητικά έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις τις προβλέψεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος έχει υποχωρήσει στο 3,7% από 4,2% που ήταν το Δεκέμβριο, στο 2,8% (από 2,9%) για το 2023 και στο 1,6% για το 2024.

Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Εάν υλοποιηθεί το σενάριο βάσης, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει χάρη στον φθίνοντα αντίκτυπο της πανδημίας και την προοπτική σταθερής εγχώριας ζήτησης και ισχυρών αγορών εργασίας. Τα δημοσιονομικά μέτρα, μεταξύ άλλων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθούσαν επίσης στη θωράκιση της οικονομίας.

Με βάση τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο περιβάλλον, η ΕΚΤ αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμά μας για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες μέσω του προγράμματος ΑΡΡ στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το νέο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: