Λεύκανση δοντιών: Είναι ασφαλής την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Λεύκανση δοντιών: Είναι ασφαλής την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Η σημασία της καλής στοματικής υγείας στην εγκυμοσύνη
Η καλή στοματική υγεία της εγκύου είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Έρευνες δείχνουν ότι η περιοδοντική νόσος την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό αλλά και το μωρό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος.
Οι αλλαγές στις ορμόνες ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα εύκολα να μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στα ούλα, πρήξιμο και ουλίτιδα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και η συνεπής φροντίδα των δοντιών, είναι αναγκαία. Ο οδοντίατρος θα παρακολουθεί την υγεία των δοντιών και των ούλων και θα κάνει καθαρισμό για να απομακρύνει τις συσσωρεύσεις πέτρας στα δόντια. Τι ισχύει όμως για την λεύκανση δοντιών στην εγκυμοσύνη; Επιτρέπεται ή όχι;

Λεύκανση δοντιών στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι
Με την πάροδο του χρόνου τα δόντια αποχρωματίζονται και χάνουν την λευκότητά τους. Η λεύκανση των δοντιών είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος αφαιρεί χημικά τους οδοντικούς λεκέδες με τη χρήση οδοντικών λευκαντικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται για μία καθορισμένη περίοδο και απομακρύνουν τους λεκέδες που έχουν παγιδευτεί στο σμάλτο.
Για την λεύκανση των δοντιών την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες, για αυτό και δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το εάν μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή την εξέλιξη της κύησης. Ωστόσο, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα περισσότερα χημικά λευκαντικά δοντιών περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο Στόκτον στο Νιου Τζέρσι το 2019, σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να καταστρέψει την οδοντίνη, τον ιστό δηλαδή που βρίσκεται κάτω από το πρώτο προστατευτικό στρώμα αδαμαντίνης.
Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες να περιμένουν να γεννήσουν και έπειτα να προβούν σε λεύκανση δοντιών εφόσον το επιθυμούν. Για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό των δοντιών, πλένετε τα δόντια σας συστηματικά, πρωί-βράδυ, περιορίστε την κατανάλωση τσαγιού, καφέ, χυμών από berries και αναψυκτικών και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που θεωρούνται ότι βοηθούν τα δόντια να διατηρήσουν το λευκό τους χρώμα. Δείτε ποιες είναι αυτές στην gallery που ακολουθεί.

Με πληροφορίες από babycenter.com, healthline.com

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: