Λιμός στη Σομαλία: Παιδιά εξαντλημένα από την πείνα, δεν έχουν δύναμη ούτε να κλάψουν

Λιμός στη Σομαλία: Παιδιά εξαντλημένα από την πείνα, δεν έχουν δύναμη ούτε να κλάψουν

Ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σε νοσοκομείο του Μογκαντίσου ο Σαντάκ Ιμπραχίμ έχει το βλέμμα του στο κενό. Μύγες περπατούν πάνω στο πρόσωπό του, αλλά δεν έχει τη δύναμη να τις διώξει. Το αγόρι είναι εντελώς εξασθενημένο και δεν μπορεί καν να κλάψει. «Είναι το μόνο παιδί που έχω και είναι πολύ άρρωστο», δηλώνει η μητέρα του Φαντούμο Νταούντ κοιτώντας τα σκελετωμένα πόδια του γιου της και τον ρινογαστρικού σωλήνα για τη σίτιση που έχει τοποθετηθεί στη μύτη του.

Για να σώσει τον γιο της η Νταούντ αναγκάστηκε να ταξιδέψει τρεις ημέρες από την επαρχία Μπαϊντοά, στη νοτιοδυτική Σομαλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ιστορική ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής. Στο νοσοκομείο Ντε Μαρτίνο του Μογκαντίσου η Νταούντ παρακολουθεί τον γιο της νυχθημερόν προκειμένου να μην γίνει και αυτός ένα από τα εκατοντάδες παιδιά που πέθαναν τους τελευταίους μήνες από τον υποσιτισμό.

Σύμφωνα με τη Unicef, 730 παιδιά πέθαναν σε κέντρα διατροφής στη Σομαλία την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου.

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά, ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών, υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στη Σομαλία.

Έπειτα από τέσσερις εποχές των βροχών χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις από τα τέλη του 2020 και με μια πέμπτη να διαφαίνεται από τον Οκτώβριο, η Σομαλία βυθίζεται στον λιμό.

Σε όλη τη χώρα 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, επηρεάζονται από την ξηρασία. Από αυτούς 213.000 αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, θα κηρυχθεί λιμός στις νότιες επαρχίες Μπαϊντόα και Μπουρχακάμπα μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, είχε προειδοποιήσει στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Μάρτιν Γκρίφιθς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή του προηγούμενου λιμού του 2011, από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά κάτω των 5 ετών.

Έξοδος

Λόγω των κινδύνων από την εξέγερση των ισλαμιστών σεμπάμπ, που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και 15 χρόνια, ένα εκατομμύριο Σομαλοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα χωριά και πήγαν στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στο Μογκαντίσου, όπου ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Σε επτά κέντρα υγείας και διατροφής που διαχειρίζεται η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Σομαλίας «ο αριθμός των νεοαφιχθέντων έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούνιο», δήλωσε ο Φάισα Άλι υπεύθυνος διατροφής.

Ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών έχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: