Λιβανός: Διαμορφώνεται τμήμα αντιμετώπισης ζημιών αγροτικής παραγωγής – Αναδιαμόρφωση και του ΕΛΓΑ

Λιβανός: Διαμορφώνεται τμήμα αντιμετώπισης ζημιών αγροτικής παραγωγής - Αναδιαμόρφωση και του ΕΛΓΑ

«Ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου θα αναλάβει να διαμορφώσει ένα τμήμα αντιμετώπισης, συνολικά, των φυσικών καταστροφών και της επήρειας που έχουν στην αγροτική παραγωγή. Επίσης, διαμορφώνουμε και μια πρόταση – περιμένοντας και τις τελικές εισηγήσεις των ομάδων που δουλεύουν γι’ αυτό – για την αναδιαμόρφωση του ΕΛΓΑ» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την «Καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες στις αγροτικές καλλιέργειες και άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συγκεκριμένες ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες στην παραγωγή, έχουν «ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ, έχουμε προσλάβει επιπλέον δεκαέξι γεωτεχνικούς στο Ηράκλειο. Για την περίοδο των καυσώνων, έχουν γίνει 501 αναγγελίες για ζημιές και έχουν υποβληθεί γύρω στις 6.000 δηλώσεις. Από αυτές, οι 5.400 χιλιάδες αφορούν σε αμπελοειδή και σημείωσε πως «το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ξεκίνησε πριν τη λήξη των δηλώσεων για να τρέξουμε, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες καλλιέργειες όπως είναι τα κηπευτικά και στα μποστάνια και για τον πρώτο καύσωνα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Για τον δεύτερο, αυτόν του Αυγούστου, στα αμπελοειδή, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα και το συντομότερο δυνατό θα πάμε και στο επόμενο στάδιο».

Ο κ. Λιβανός επισήμανε πως με τις υπηρεσίες να συμπτύξουμε τους χρόνους αποτίμησης του προβλήματος για να προβούμε στις αποζημιώσεις που όντως καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θυμίζοντας πως αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν ολοκληρωνόντουσαν σε 15 με 20 μήνες Γι αυτό «εμείς προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τη δουλειά για να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα αθροίζονται στις πλάτες τους και προσπαθούμε να τους δίνουμε την στήριξη που αξίζουν».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ δήλωσε πως στο υπουργείο «είμαστε σαφώς ανοικτοί σε προτάσεις για να συνδιαμορφωθούν αυτές οι αλλαγές». Ενημέρωση πως το υπουργείο «είμαστε σε αναμονή της μελέτης που έχουμε παραγγείλει από τους συνεργάτες μας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Έχουμε συλλέξει τα στοιχεία από τη δική μας τη μεριά και βεβαίως θα ανοίξουμε το διάλογο για να ακούσουμε όλους τους φορείς» και εξήγησε πως ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: