Λήξη συναγερμού στα χρηματιστήρια – Ανακάμπτουν μετοχές και δείκτες

Λήξη συναγερμού στα χρηματιστήρια – Ανακάμπτουν μετοχές και δείκτες

“Λήξη συναγερμού” στις αγορές, καθώς η άκρατη κινδυνολογία για επικείμενη σύρραξη στην Ουκρανία αποδεικνύεται αβάσιμη και η κρίση αρχίζει να εκτονώνεται, έχοντας προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία  για γρήγορα κέρδη σε επιθετικά funds και “ρισκαδόρους” traders.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανακάμπτουν, στο  ΧΑ ο ΓΔ “γράφει” +1,40% και ο τραπεζικός δείκτης +2,55%, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχωρούν κατά 2,5% και 5,8% αντίστοιχα, κεφάλαια αποσύρονται από το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές τους (οι αποδόσεις ανεβαίνουν).

Μέχρι πριν από λίγες ώρες, πριν ανοίξουν οι αγορές, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς το “θερμόμετρο” της ουκρανικής κρίσης “χτυπούσε κόκκινο”, με δυτικές κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες και  διεθνή ΜΜΕ να επιμένουν ότι η Ρωσία θα χτυπήσει μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Η είδηση ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τα ουκρανικά σύνορα αλλάζει άρδην το κλίμα, δημιουργώντας  ελπίδες για τερματισμό της κρίσης, ή έστω για πρόσκαιρη εκτόνωση.

Ευκαιρία για κερδοσκόπους

Οσα προηγήθηκαν, έδωσαν μιά “χρυσή ευκαιρία” στους κερδοσκόπους των αγορών και στα μεγάλα χαρτοφυλάκια που μπορούσαν να επωμιστούν το ρίσκο και να κινηθούν κόντρα στην “ψυχολογία της αγέλης”.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις που διαμορφώθηκαν με τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών αξιοποιήθηκαν από επιθετικούς traders  και από ισχυρά επιθετικά funds για αγορές σε τιμές που θα θεωρούνται “στρέβλωση” σε λίγες μέρες, όταν η κρίση  θ’α έχει εκτονωθεί.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης – ίσως μερικά τρισ. – χάθηκαν χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς κεφάλαια αποσύρονταν από μετοχές για να “παρκαριστούν” σε ασφαλέστερα καταφύγια και οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούσαν καταβύθιση των τιμών.

Τώρα οι επενδυτές επιστρέφουν και οι κερδοσκόποι αρχίζουν να κατοχυρώνουν βραχυχρόνια κέρδη, που μπορεί να φρενάρουν την εν εξελίξει ανάκαμψη. Προς το παρόν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά, με τον DAX να σημειώνει +1,40% και τον ρωσικό RTSI να πραγματοποιεί άλμα +4,80%! Τα ομόλογα της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς ανεβαίνουν κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ του ελληνικού  αυξάνεται κατά 7 μβ, υπερβαίνοντας το 2,70% στις διεθνείς πλατφόρμες διαπραγμάτευσης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που εκτιμάται ότι έχει υπερβεί το 6% τον Ιανουάριο. Αυτή η αρνητική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: