Λουκασένκο σε Πούτιν : «Ένας φίλος σου έχει πρόβλημα» – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Λουκασένκο σε Πούτιν : «Ένας φίλος σου έχει πρόβλημα»

Ο αμφισβητούμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε μακροσκελή συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα, σε σύσκεψη που αντιμετωπίζεται ως κομβικής σημασίας για το αν ο Λουκασένκο θα καταφέρει να επιβιώσει του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον του.

Οι δύο ισχυροί άνδρες συναντήθηκαν στην κατοικία του Πούτιν, στο Σότσι. Πρόκειται για το πρώτο διεθνές ταξίδι του Λουκασένκο από όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από έναν μήνα.

Aνάλυση : Το παζλ της Αν. Μεσογείου – Υδρογονάνθρακες και πανδημία

«Ένας φίλος σου αντιμετωπίζει πρόβλημα, και σου το λέω με ειλικρίνεια», είπε ο Λουκασένκο στον Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στην αρχή της συνάντησης, ευχαριστώντας τον για την υποστήριξή του.

Ο Πούτιν δεν επιχείρησε να κρύψει το γεγονός ότι βαριόταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συχνά χτυπώντας τα χέρια και τα πόδια του, όταν ο Λουκασένκο χανόταν σε μακροσκελείς μονολόγους. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα προσφέρει δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων στη Λευκορωσία, πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Λουκασένκο να αποφύγει βραχυπρόθεσμα την οικονομική κρίση.

Οι δύο άνδρες συνέχισαν να συνομιλούν επί τέσσερις ώρες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ως «εποικοδομητική, μακροσκελή και ουσιαστική ως προς το περιεχόμενό της».

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Όπως ανέφερε, ο Πούτιν υποστηρίζει την ιδέα του Λουκασένκο για συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που η αντιπολίτευση της χώρας έχει απορρίψει ως «βιτρίνα» χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο Λουκασένκο έχει δηλώσει παλιότερα ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να παραδώσει την εξουσία. Αναλυτές τονίζουν ότι ο Πούτιν δεν συμπαθεί ιδιαίτερα, ούτε εμπιστεύεται τον Λουκασένκο, όμως δεν επιθυμεί να βλέπει την εξουσία να αμφισβητείται από διαδηλώσεις σε μια χώρα που βρίσκεται τόσο κοντά στη Ρωσία.

Ελάχιστες ακόμη λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με περαιτέρω συμφωνίες στις οποίες ενδεχομένως προχώρησαν οι δύο άνδρες κεκλεισμένων των θυρών ή γύρω από το τι υποσχέθηκε ο Λουκασένκο σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το παιχνίδι που παίζει ο Πούτιν μπορεί εντέλει να εξαναγκάσει έναν αποδυναμωμένο Λουκασένκο να αποδεχτεί περαιτέρω ενοποίηση των δύο χωρών, ουσιαστικά καταλήγοντας σε μια μορφή ήπιας προσάρτησης.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία, σχηματίζουν κατ’ όνομα ένα «ενωτικό κράτος», πράγμα που στοχεύει στην ενοποίηση μέσω ενός αριθμού κοινών θεσμών. Στην…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: