Λύνει το πρόβλημα η υποδοχή 1.553 προσφύγων στη Γερμανία; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Λύνει το πρόβλημα η υποδοχή 1.553 προσφύγων στη Γερμανία;

Tην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για υποδοχή 1553 ατόμων, που έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitungθεωρώντας ότι δεν αποτελεί από μόνη της ουσιαστική λύση και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της Αθήνας. Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά χαλαροί, και έχοντας κλείσει τη Βαλκανική Οδό, άφησαν πολλά πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες. Η δυστυχία στα προσφυγικά κέντρα των νησιών οφείλεται κυρίως στο ότι η ελληνική διοίκηση -κάτι που είναι επίσης λάθος των Ευρωπαίων- κατακλύστηκε από την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους τώρα, δεν αρκεί να δεχθούν μερικά εκατοντάδες ή χιλιάδες προσφυγόπουλα από τους δρόμους της Λέσβου. Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τη δημιουργία αποτελεσματικών δομών, προκειμένου να αποφασίζει πιο γρήγορα επί τόπου, σύμφωνα με σαφείς, συνταγματικές αρχές, ποιος έχει δικαίωμα ασύλου και ποιος όχι. Και πρέπει να συνεχίζει να παλεύει για διπλωματικές λύσεις και βιώσιμες συμφωνίες με την Τουρκία (…) Η διαμεσολάβηση του Βερολίνου στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ  Αθήνας και Άγκυρας είναι, επομένως, όσο αφηρημένο κι αν ακούγεται, βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Όποιος θέλει μια ευρωπαϊκή λύση, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το να δεχθεί μερικούς πρόσφυγες».

Κορωνοϊός : Επιστροφή στον… Μάρτιο – Σήμα κινδύνου από τα συγκριτικά στοιχεία

Νέα «ευρωπαϊκή Μόρια» στη Λέσβο;

To κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, όπω ήταν τον Ιούνιο του 2020To κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, όπω ήταν τον Ιούνιο του 2020

Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει τα εξής για την αποτελεσματικότητα της γερμανικής απόφασης, αλλά και την κατασκευή νέου προσφυγικού κέντρου στη Λέσβο:

«Η απλή υποδοχή αιτούντων άσυλο από ελληνικά προσφυγικά κέντρα δεν αποτελεί υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Λιγότερο συμβολικό, αλλά πιο σημαντικό είναι το δεύτερο σκέλος, το οποίο επεξεργάζεται η Μέρκελ με την Κομισιόν και τον Μητσοτάκη: την ανέγερση ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού κέντρο ασύλου στη Λέσβο. Το πώς θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές και οι αξιωματούχοι της ΕΕ στο νέο προσφυγικό κέντρο δεν είναι ακόμη σαφές. Όμως η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κάποια μέρα η Μόρια θα μπορούσε να μην είναι πια σύμβολο δυστυχίας και ντροπής, αλλά σύμβολο μιας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: