Μ. Αθανασιάδη στη «Ν»: Πώς η εργαλειοθήκη του ΣΕΒ στηρίζει τις startups στην Ελλάδα

Logo Image

Κόντρα σε προκλήσεις και αντιξοότητες το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας «μεγαλώνει» και εξελίσσεται. Σύμφωνα με στοιχεία του Elevate Greece η χώρα μας φιλοξενεί περισσότερες από 600 startups, που απασχολούν περίπου 5.900 εργαζομένους. Ο ΣΕΒ υπολογίζει ότι έχουν πετύχει κεφαλαιοποίηση περί τα 8 δισ. ευρώ και ότι αντιστοιχούν περίπου στο 3% του ΑΕΠ, με δυνατότητα το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 10% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Υπάρχουν, ήδη, πέντε εταιρείες με αξία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 30 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί η ικανότητα των επιχειρήσεων μίας χώρας να καινοτομούν συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της. Ο ΣΕΒ στέκεται αρωγός στην προσπάθεια για συνεχή ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, μετρώντας ήδη 91 startups στα μέλη του.

Η Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ, μίλησε στη Ναυτεμπορική για τη δυναμική του οικοσυστήματος, τις προκλήσεις που έχει μπροστά του και τα εργαλεία που προσφέρει ο Σύνδεσμος για να τις βοηθήσει να τα υπερκεράσουν.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα του οικοσύστηματος των startups στην Ελλάδα; Πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις είναι μέλη του ΣΕΒ;

Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω αυτό που μας έχει πει δημόσια ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ότι  η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία μεγάλων αλλαγών στο παραγωγικό της μοντέλο και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα μικρό – για τα διεθνή δεδομένα -αλλά ιδιαίτερα  δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας την ίδια στιγμή που τα Πανεπιστήμιά μας ανοίγουν τις πόρτες τους στην οικονομία και στην αγορά.  Αυτό το οικοσύστημα  και αναφέρομαι στις startups στην Ελλάδα εξελίσσεται και μεγαλώνει συνεχώς και σε αριθμό και σε κεφαλοποίηση. Διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας έχει γίνει πολύ περισσότερο φιλική για μια νεοφυή επιχείρηση σε σχέση με το παρελθόν και δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο χρόνο κέρδισε 6 θέσεις στο Global Startup Ecosystem Index 2022, φθάνοντας την 48η καλύτερη θέση στον κόσμο.  Στην ανάπτυξη των ελληνικών startups αλλά και του οικοσυστήματος επιχειρηματικών κεφαλαίων (VCs κλπ), έχει παίξει καταλυτικό ρόλο  και η λειτουργία του EquiFund.  Μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας  του Equifund, έχουν επενδυθεί συνολικά 830 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί  είναι ότι πάνω από το 15% των εταιρειών στο οικοσύστημα καινοτομίας είναι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: